Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατρακύλησαν, οι τιμές των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν και το ευρώ έκανε ράλι από το χαμηλό επίπεδο 7μήνου, καθώς τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απογοήτευσαν κάποιους επενδυτές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 2,86%, ενώ η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο μαζικών πωλήσεων τους. Το ευρώ ενισχύεται έναντι και των 16 άλλων σημαντικών νομισμάτων και καταγράφει άνοδο 2,18% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,0847 δολάρια.

Αν και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αύξησε τη νομισματική στήριξη, οι επενδυτές προσδοκούσαν μεγαλύτερες μειώσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων (μειώθηκε στο -0,30 από -0,20%) και μία αύξηση του ποσού των μηνιαίων αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ (σήμερα ανέρχεται σε περίπου 60 δισεκ. ευρώ).

«Όλοι περίμεναν ένα μπαζούκα και όταν δεν το παίρνουν είναι απογοητευτικό», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για τις μετοχές της εταιρείας Rhino Trading Partners στη Νέα Υόρκη. Πτώση 0,4% έως 0,5% σημειώνουν εξάλλου και οι βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.