Οι 10 από τις 91 συνολικά τράπεζες που λαμβάνουν μέρος στα τεστ κοπώσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τη «βάση», λέει η Goldman Sachs σε έκθεσή της λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Ο οίκος πραγματοποίησε σχετική έρευνα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία, η οποία ολοκληρώθηκε 24 ώρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 9% των συμμετεχόντων θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου ύψους κάτω των 10 δισ. ευρώ, το 33% περίπου θα χρειαστεί αύξηση 10 – 25 δισ. ευρώ, το 35% θα χρειαστεί αύξηση 25 – 50 δισ. ευρώ, το 18% 50 – 100 δισ. ευρώ και μόλις το 5% άνω των 100 δισ. ευρώ.

Εκτίμηση της Goldman Sachs είναι ότι οι τράπεζες από την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γερμανία αναμένεται να προχωρήσουν στη συγκέντρωση των περισσότερων νέων κεφαλαίων, ενώ οι πηγές του κεφαλαίου αναμένεται να είναι κατά 51% δημόσιο χρήμα και κατά 49% ιδιωτικά κεφάλαια.

Για τους τρεις μήνες μετά το τεστ κοπώσεως το 38% των ερωτηθέντων προβλέπει υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, το 26% υποαπόδοση και το 36% απόδοση αντίστοιχη των εκτιμήσεων.
Πηγή: euro2day.gr