Αυξημένες παρουσιάζονται οι εξαγωγές φέτας τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερες χώρες να ανοίγουν την αγορά τους προς το ελληνικό ΠΟΠ τυρί. «Περίπου το 65% της ετήσιας παραγόμενης φέτας στη χώρα προορίζεται πλέον σε εξαγωγές», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος ΕΘ.Ε.Α.Σ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) Παύλος Σατολιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα, η φέτα συνεισέφερε στη χώρα μας 1 δισ. ευρώ. Μιλάμε για ένα δυναμικό προϊόν που συνεχώς αναπτύσσεται δίνοντας προοπτική και στον παραγωγό αλλά και στη μεταποίηση στη χώρα μας. Είναι ο λευκός ‘χρυσός’ της χώρας».

Όπως τόνισε ο κ. Σατολιάς «η φέτα πρέπει να είναι η αυθεντική». «Να την προστατεύουμε από νοθείες, από παραπλανήσεις. Είναι ένα πάγιο πρόβλημα, η φέτα πρέπει να είναι η αυθεντική. Ο δρόμος είναι ένας. Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που θα λειτουργεί αποτρεπτικά. Δεν μπορεί να παίζει κανένας με τη χώρα μας. Μια τέτοια χαλαρή πολιτική έφερε στη χώρα μας την πανώλη. Οι εισαγωγές που δεν ήρθαν με τις προοπτικές και με το υγειονομικό πρωτόκολλο που άλλες σοβαρές χώρες το κάνουν».

Όσον αφορά την τιμή της εντός και εκτός της χώρας, σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν φέτα ίδιας ποιότητας και παραγωγής στη χώρα μας να είναι πιο φθηνή στο εξωτερικό. Αυτές που λένε φέτες φθηνότερες στο εξωτερικό, είναι φέτες σε εισαγωγικά, με άλλο τρόπο παραγωγής που δεν είναι κάτω από το πλαίσιο του ΠΟΠ».

«Είναι πραγματικά υψηλό το κόστος της φέτας και η τιμή της λιανικής σήμερα γιατί υπάρχει και μεγάλο κόστος παραγωγής. Αν δεν στηριχτούν όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας, δε θα έχουμε παραγόμενο προϊόν», καταλήγει.