Η αυγουστιάτικη πανσέληνος, η ωραιότερη του χρόνου – κατά γενική ομολογία – έρχεται απόψε για να φωτίσει τον ουρανό. Είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», προς τιμήν των ιθαγενών Αμερικανών, οι οποίοι τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το ψάρι μουρούνα που αποτελούσε και τη βασική τροφή τους.

Είναι γνωστή και ως «υπερπανσέληνος», καθώς το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο. Επίσης, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές «υπερπανσέληνους» που θα σημειωθούν φέτος (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος).

Με αφορμή, λοιπόν, την αυγουστιάτικη -υπέροχη- πανσέληνο, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από δωρεάν εκδηλώσεις που αξίζει να παρακολουθήσετε από κοντά, όσοι βρίσκεστε στην πόλη.

Το υπουργείο Πολιτισμού και φέτος έχει ετοιμάσει εκδηλώσεις (σε όλη τη χώρα) υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συνολικά 101 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Μουσείο Ακρόπολης

Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης θα υποδεχτεί απόψε τους επισκέπτες με μία συναυλία από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, με ελληνικά και ξένα γνωστά τραγούδια για το φεγγάρι με μουσική κινηματογράφου.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μουσείου στις 9 μ.μ. Η Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελείται από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι είναι παράλληλα μουσικοί υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης που έχουν φοιτήσει σε διάφορα ωδεία της χώρας και έχουν καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία μετά από εξετάσεις. Διευθύνει ο Επισμηναγός (ΜΣ) Αλέξανδρος Λιτσαρδόπουλος κι ερμηνεύουν η Σοφία Ζώβα (σοπράνο) και ο Άγγελος Μουσίκας (βαρύτονος).

Σημείωση: Ανεξάρτητα από τη δωρεάν συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο, η είσοδος στο Μουσείο θα είναι με κανονικό εισιτήριο.

Μουσείο Μαρία Κάλλας

Από τις 19:00 έως τις 23:00, απόψε οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το απεριτίφ τους από το café, να περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους και να ανακαλύψουν τη ζωή και το έργο της μεγάλης ντίβας της όπερας. Στον τρίτο όροφο, σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια αξέχαστη μουσική εμπειρία. Και όλα αυτά, υπό το φως της πανσέληνου, με φόντο την εντυπωσιακή θέα της Ακρόπολης.

Την ευθύνη του προγράμματος έχει αναλάβει ο Διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών, Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Κάτω από την πανσέληνο σε αρχαιολογικούς χώρους

Δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις σας περιμένουν σε Αθήνα και Πειραιά. Συγκεκριμένα, στο Γαλάτσι ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου, γνωστός ως «Όμορφη Εκκλησιά» θα φιλοξενήσει μια ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Δήμο Γαλατσίου. Η παράσταση με τίτλο «Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε», με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, θα ξεκινήσει στις 9:00 μ.μ. Ο ναός θα παραμείνει ανοιχτός από τις 6:00 μ.μ. έως τις 10:00 μ.μ., με την παρουσία αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων που θα ενημερώνει τους επισκέπτες για το μνημείο. Ο περίβολος θα είναι επίσης ανοιχτός μέχρι το τέλος της μουσικής εκδήλωσης.

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 8:00 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο, χωρίς, όμως, να πραγματοποιηθεί κάποια ειδική εκδήλωση για την πανσέληνο.

Στον Πειραιά, το Αρχαιολογικό Μουσείο θα φιλοξενήσει μουσική εκδήλωση και θα είναι προσβάσιμο για το κοινό από τις 7:30 μ.μ. ή 8:00 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.

Τέλος, το Νομισματικό Μουσείο στο κέντρο της Αθήνας θα είναι ανοιχτό από τις 3:30 μ.μ. έως τις 11:00 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο και χωρίς προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Full Moon Film Marathon – ΚΠΙΣΝ

Τo Film Pit προσγειώνεται απόψε στο ΚΠΙΣΝ για να «ντύσει» την Πανσέληνο του Αυγούστου με ταινίες από το κινηματογραφικό του μπαούλο σε ένα μαραθώνιο ταινιών με 80s νοσταλγία. Τέρατα της μυθολογίας, ιπτάμενοι εξωγήινοι, αυτοκίνητα χωρίς φρένα, διάλογοι με αξέχαστες ατάκες, αγωνία, δράση και… μια μεταμεσονύχτια έκπληξη σας περιμένουν!

Θα προβληθούν οι ταινίες:
21:00 / Η Σύγκρουση των Τιτάνων (1981)
23:00 / Ο Ατσίδας και το Λαγωνικό (1977)
00:40 / Μία τρελή, απίθανη πτήση (1980)
02:10 / Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις (1980)