Ένα σχέδιο επαυξημένου Κοινοτικού Προϋπολογισμού, όπου, όμως, είναι μειωμένη η εθνική συνεισφορά και παραμένουν περίπου αμετάβλητα τα βασικά κονδύλια που αφορούν τη χώρα μας από τη γεωργία και τη συνοχή, είναι αυτό που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφοντας το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα, Π. Καρβούνης αναφέρθηκε επιπρόσθετα στην πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο:
1) για την ενίσχυση του ΕΣΠΑ μέχρι το 2013, με το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης (το 85% του έργου), αλλά και την κάλυψη της εθνικής συνεισφοράς μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και
2) για την υποβοήθηση της καλύτερης απορρόφησης των διαρθρωτικών ταμείων, μέσω της απόσπασης εμπειρογνωμόνων που θα προσφέρουν «τεχνική βοήθεια».
Ο κ. Καρβούνης διευκρινίζοντας ότι η χώρα μας, ακόμη και με τα στοιχεία που δεν αναφέρονται στις χρονιές της κρίσης (καθώς τα δεδομένα του 2009 θα μπορούν να συμπεριληφθούν το 2012) είναι επιλέξιμη στο Ταμείο Συνοχής, προέβλεψε ότι αν/όταν συνυπολογιστούν οι χρονιές της κρίσης, θα υπάρξουν ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις.
Αναφερόμενος, εξ άλλου, στις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει η χώρα μας από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό, ο κ. Καρβούνης αναφέρθηκε στα στοιχεία του 2009, για να επισημάνει πως η χώρα μας εισέπραξε το 5,6% του μέσου Κοινοτικού ΑΕΠ, μολονότι ως μέγεθος αντανακλά το 2% του μέσου Κοινοτικού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, πάντως, ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός για την επόμενη επταετία είναι της τάξης των 1025 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσιάζει μιαν αύξηση περίπου 3,2%, που συνδυάζεται, όμως, με μια μείωση της εθνικής συνεισφοράς από 1,12 του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Εισοδήματος στο 1,05% του ΑΕΕ. Η ΚΑΠ αναμένεται να μειωθεί προοδευτικά κατά τρόπο ώστε στο σύνολο των δημοσιονομικών πολιτικών να αντανακλά στο 36% των δαπανών, η πολιτική συνοχής στο 37%, η έρευνα-καινοτομία αυξάνεται στο 8%, η εξωτερική πολιτική επίσης στο 7% και η διοίκηση «παγώνει» στο 6%.