Πιέσεις στην ισοτιμία του ευρώ και στροφή των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα προκάλεσε η απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες.

Η ανακοίνωση χθες βράδυ από τον Moody’s, σε συνδυασμό με τα ασθενή στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγούν σε σημαντική υποχώρηση των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Οι τιμές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού υποχωρούσαν το μεσημέρι περισσότερο από 1%, ενώ στο Λονδίνο η μείωση ήταν λίγο μικρότερη από 1%.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση του Moody’s, κάτω από το επίπεδο των 1,44 δολαρίων, ενώ σήμερα ενισχύθηκε το πρωί κατά 0,20% στα 1,4352 δολάρια, κυρίως λόγω της γενικής εξασθένησης του αμερικανικού νομίσματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ζήτηση για τα 10ετή γερμανικά ομόλογα αυξήθηκε μετά από την ανακοίνωση του Moody’s ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας αυξήθηκε στο 50%, με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να υποχωρήσει στο 2,98% που είναι η δεύτερη χαμηλότερη απόδοση από τις αρχές Ιανουαρίου. Η αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων ευνόησε και τον χρυσό, η τιμή του οποίου έφθασε χθες το βράδυ στα 1.550 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ σήμερα διαμορφώνεται στα 1.442 δολάρια ανά ουγγιά.

Τέλος τα spreads των δεκαετών ελληνικών ομολόγων ενισχύονται κατά 10,46 μονάδες βάσης στις 1.327 μονάδες βάσης.