Λίστες με ονόματα Ελλήνων, που διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, και ειδικά σε συγκεκριμένη χώρα, έχει το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να διενεργηθούν διασταυρώσεις για το εάν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής. Ερωτηθείς, δε, εάν στις λίστες συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί και για ποια ποσά, ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά «μην περιμένετε δράκους».
Ο υπουργός, προανήγγειλε, επίσης, τη δημοσιοποίηση καταλόγων με φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, άνω του ενός έτους και άνω των 150.000 ευρώ. Ενώ, η δημοσιοποίηση καταλόγων με φοροφυγάδες, θα γίνει στο βαθμό που επιτρέπει το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, σε περίπου 1,5 μήνα από σήμερα θα είναι έτοιμη η «κάρτα αποδείξεων», που θα απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δαπανών. Παράλληλα, το υπουργείο επιθυμεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα on line σύνδεσης των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Εξάλλου, μετά το καλοκαίρι θα αρχίσει και το πρόγραμμα συγχώνευσης ή και κατάργησης των 200 από τις 289 Εφορίες που υπάρχουν στη χώρα, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 3.000 υπαλλήλων τους (2.500 εφοριακοί και 500 διοικητικοί υπάλληλοι).
Με βάση τις έως τώρα μελέτες, που υπολογίζουν την παραοικονομία στην Ελλάδα σε 25%- 35% του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι από τη φοροδιαφυγή χάνονται 10- 15 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Για να επιτύχει αυτό, πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν εκ νέου κατηγορηματικός ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση, δεν πρόκειται να υπάρξει “κούρεμα” του δημοσίου χρέους», ενώ, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι σε ένα μεταγενέστερο διάστημα θα δούμε την καλύτερη διευθέτηση του δανείου των 110 δισ. ευρώ.