Επίθεση κατά της φοροδιαφυγής μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, το εθνικό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι η φοροδιαφυγή είναι «βαρίδι», στην ανάπτυξη και στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ όπως είπε η αξία του παραεμπορίου φτάνει στα 25 δισ. ευρώ και οι απώλειες στη φορολογία είναι περίπου 6 δισ. ευρώ και για τον λόγο αυτό τροποποιείται το νομικό πλαίσιο ώστε η διαδικασία καταστροφής κατάσχεσης και καταστροφής προϊόντων μαϊμούδων να γίνει ταχύτερη.

Παράλληλα προωθείται νέα αγορανομική διάταξη με την οποία καθιερώνεται η υποχρέωση δημιουργίας κωδικού παρτίδας παραγωγής ή εισαγωγής για τα νωπά οπωρολαχανικά ώστε να ανιχνεύεται η προέλευσή τους σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης.

Σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή και στο λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων με το σύστημα εισροών-εκροών έχει προβλεφτεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 ότι μετά την εγκατάσταση του συστήματος θα υπάρχει αύξηση εσόδων κατά 190 εκατ. ευρώ, ενώ από το λαθρεμπόριο υπολογίζεται ότι χάνονται δημόσια έσοδα περίπου μισού δισ. ευρώ.

Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε ότι διασυνδέονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι ελεγκτές της Γενική Γραμματείας Εμπορίου θα έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν φορολογικές παραβάσεις όπως ο έλεγχος για τη μη έκδοση αποδείξεων.

«Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση χαράσσει ένα επιχειρησιακό μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής πληγής, της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, 2 Μαΐου, μαζί με τους υπουργούς, κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Παπουτσή και Χάρη Καστανίδη, σχετικά με το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η φοροδιαφυγή είναι βαρίδι στην ανάπτυξη», επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και συμπλήρωσε: «Ο περιορισμός της έχει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας, καθώς και για την προσέλκυση επενδυτών. Για αυτό και η αναπτυξιακή προσπάθεια προϋποθέτει ξεκάθαρους κανόνες για όλους». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε τις δράσεις για τη λειτουργία της αγοράς, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (ΓΓΕ), που περιέχονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα.