Η Κίνα κάλεσε τον κόσμο να ενωθεί ενάντια στους δασμούς του Τραμπ, καθώς οι εξαγωγείς της χώρας πλήττονται από νέους αμερικανικούς φόρους που φτάνουν το 104%.
«Η παγκόσμια ενότητα μπορεί να νικήσει τη εμπορική τυραννία», δήλωσε σε άρθρο της η κρατική εφημερίδα China Daily, σημειώνοντας τις συνεργασίες του Πεκίνου με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και άλλες ασιατικές οικονομίες. Σε ξεχωριστό άρθρο, έγινε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστεί με την Κίνα «για να υποστηρίξουν το ελεύθερο εμπόριο και τον πολυμερισμό».
«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και δεν θα αποδεχτεί ποτέ τέτοιες ηγεμονικές και εκφοβιστικές πρακτικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.
Όπως αναφέρει το BBC, οι δασμοί έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο για την αργή κινεζική οικονομία, καθώς η εγχώρια κατανάλωση παραμένει αδύναμη και οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης.
Η εκτεταμένη φύση των δασμών του Τραμπ έχει επίσης αφήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις σε αναστάτωση, προσπαθώντας να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, και με τις περισσότερες χώρες να πλήττονται, οι επιχειρήσεις λένε πως είναι δύσκολο να βρουν διέξοδο από αυτή την αβεβαιότητα.
«Οι υψηλότεροι δασμοί αυξάνουν το κόστος για τους μεταφορείς, αλλά και για τα εργοστάσια, τις εταιρείες και τους πωλητές. Αυτό σημαίνει απλώς ότι όλοι κερδίζουν λιγότερα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης μιας κινεζικής επιχείρησης που διαχειρίζεται διασυνοριακά το εμπόριο ηλεκτρονικών αγορών, καθώς και αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.
«Οποιοσδήποτε δασμός πάνω από 35% θα εξαφανίσει όλα τα κέρδη που κάνουν οι κινεζικές επιχειρήσεις όταν εξάγουν στις ΗΠΑ ή τη Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε η Νταν Γουάνγκ από την Eurasia Group.
Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει μέτρα αντεπίθεσης, αλλά σύμφωνα με τον κινέζο blogger, Λίου Χονγκ, ο οποίος είναι ανώτερος συντάκτης στο κρατικό πρακτορείο Xinhua, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις ταινίες του Χόλιγουντ και να αναστείλει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα της φαιντανύλης.
Αλλά αυτό δεν προσφέρει ανακούφιση σε επιχειρήσεις όπως η Fuling, η οποία πουλάει μιας χρήσης σκεύη σε αμερικανικές αλυσίδες γρήγορου φαγητού όπως τα McDonald’s και Wendy’s. Η εταιρεία σημειώνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των εσόδων της το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους προήλθαν από τις ΗΠΑ.
Για να μετριάσει τις συνέπειες των δασμών, η Fuling, η οποία έχει έδρα στην επαρχία Zhejiang της Κίνας, άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο στην Ινδονησία στα τέλη του περασμένου έτους.
Αλλά οι νέοι δασμοί του Τραμπ έχουν προσθέσει περισσότερη αβεβαιότητα, καθώς οι εξαγωγές από την Ινδονησία υπόκεινται πλέον σε φόρο 32%, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.
Η Ινδονησία πλήττεται μαζί με τις περισσότερες χώρες του κόσμου από την ανακοίνωση του Τραμπ για τους εκτεταμένους δασμούς, οι οποίοι σύμφωνα με όσα ο ίδιος υποστηρίζει θα βοηθήσουν την αμερικανική οικονομία να ευημερήσει.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν για ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Οι δασμοί έχουν επίσης αναταράξει τις παγκόσμιες αγορές και έχουν προκαλέσει επικρίσεις από δισεκατομμυριούχους CEOs, όπως ο σύμμαχος του Τραμπ, Έλον Μασκ.
Οι δασμοί του Τραμπ περιλαμβάνουν έναν βασικό φόρο 10% σχεδόν σε όλες τις ξένες εισαγωγές στις ΗΠΑ και υψηλότερους δασμούς για αυτό που ο ίδιος ονομάζει «χειρότερους παραβάτες». Αυτοί περιλαμβάνουν την Καμπότζη (49%), το Βιετνάμ (46%) και την Ταϊλάνδη (36%), αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν ωφεληθεί από ισχυρές εξαγωγές.
Μετά την ανακοίνωση της Κίνας για αντίποινα, ο Τραμπ αύξησε τους φόρους στις κινεζικές εισαγωγές, διπλασιάζοντάς τους σε 104%.
Ενώ η Κίνα αφήνει ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες, ο Τραμπ δεν έχει μιλήσει με τον κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.
Τέτοιου είδους εκτεταμένοι δασμοί θα προκαλέσουν περισσότερη ζημιά παρά όφελος, όπως δήλωσε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα σε σημείωμα προς τα μέλη του την Τετάρτη.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι δασμοί θα αναγκάσουν την Κίνα να αναδιαρθρώσει την οικονομία της και να βασιστεί περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση, την οποία αγωνίζεται να ενισχύσει.
«Αλλιώς, οι δασμοί δεν θα είναι βιώσιμοι για την Κίνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Τιμ Γουότερ από την μεσιτική εταιρεία KCM Trade.
«Οι δασμοί στοχεύουν στην καταστολή της Κίνας», δήλωσε ο διευθυντής μιας κινεζικής εταιρείας μεταφορών.
Ο Ου Γκαντσούν πρόσθεσε ότι πολλές από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που πλήττονται από υψηλούς δασμούς είναι «ακριβώς εκεί που πολλές κινεζικές επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί», όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη.
Η εταιρεία με έδρα το Τιεντζίν σχεδιάζει να διαπραγματευτεί με κάποιους από τους αμερικανικούς πελάτες της για να μοιραστούν το βάρος των δασμών. «Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά συνολικά, η επίδραση έχει υπάρξει αρκετά σημαντική», δήλωσε.
Ο κ. Ου, του οποίου η εταιρεία λειτουργεί κυρίως στις θαλάσσιες διαδρομές μεταξύ Κίνας και Καμπότζης, είπε ότι ήδη βλέπει πτώση στον όγκο των μεταφορών.
«Μερικά κατασκευαστικά έργα στην Καμπότζη έχουν επίσης σταματήσει μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ», πρόσθεσε.
«Αν οι δασμοί ήταν 10% ή 20%, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να απορροφήσουν το κόστος βελτιώνοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, μειώνοντας τα περιθώρια και μοιράζοντας το βάρος. Το εμπόριο θα μπορούσε ακόμα να συνεχιστεί… [Αλλά με 104%] αυτό δεν είναι πλέον κάτι που οι συναλλαγές μπορούν να διορθώσουν», δήλωσε ο κ. Ου, γενικός διευθυντής της Maritima Maruba.
«Αυτό είναι πλήρης αποσύνδεση. Το εμπόριο θα σταματήσει βασικά», συμπληρώνει.