Με αιχμή του δόρατος την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και νέα ψηφιακά εργαλεία και μία νέα ειδική μονάδα ελεγκτών, τις «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» (ΔΕΟΣ), υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ κλιμακώνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στη διασφάλιση έξτρα εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα οποία θα αξιοποιηθούν για νέες μόνιμες φορο-ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το 2026.
Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων δημιουργείται κοινή επιχειρησιακή υποδομή για τις ειδικές φορολογικές και τελωνειακές δυνάμεις της ΑΑΔΕ που χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, τις Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ). Η νέα υπηρεσία θα διενεργεί στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλες υποθέσεις για τον εντοπισμό «μαύρου χρήματος», περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων και λαθραίας διακίνησης προϊόντων.
Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί από το 2025 νέα ψηφιακά εργαλεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όπως:
- Καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 και λειτουργία πριν από το τέλος του 2024 της νέας εφαρμογής myDATAapp που θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.
- Ενεργοποίηση του Ψηφιακού Πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025. Πρόκειται για ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.
- Έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.
- Επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου σε όλους τους κλάδους της οικονομίας αρχής γενομένης από το 2ο εξάμηνο του 2025.
Πάντως, τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής αποδίδουν και φαίνονται στα κρατικά ταμεία. Το 2024 εκτιμάται ότι τα επιπλέον έσοδα θα ανέλθουν σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική υπέρβαση φορολογικών εσόδων σε 3,7 δισ. ευρώ. Το «κενό ΦΠΑ» έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2017 και στόχος είναι να περιοριστεί στο 9% πριν από το 2027.