«Η έντονη γεωπολιτική αστάθεια, με επίκεντρο την σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς και η επιδείνωση των συνθηκών στο διεθνές εμπόριο αρχίζουν και αποτυπώνονται ευθέως στην πορεία ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών» επεσήμανε σε δήλωσή της η επίτιμη πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, κάνοντας λόγο για σημάδια που προκαλούν ανησυχία στο μέτωπο της εξωστρέφειας.

«Είναι ενδεικτικό, προσθέτει, πως τον φετινό Ιούνιο παρατηρήθηκε επιβράδυνση 7,3% στις ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή, καθώς υποχώρησαν στα 2,94 δισ. ευρώ έναντι 3,17 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2023. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών παρουσιάστηκε κατά το εξεταζόμενο διάστημα ελαφρά αυξημένη κατά 2,1%, φθάνοντας στα 4,25 δισ. ευρώ έναντι 4,16 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023» επεσήμανε.

Σύμφωνα με την επίτιμη πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων: «Οι αντιξοότητες και η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Ελλοχεύει άλλωστε ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με την Τεχεράνη να απειλεί ανοιχτά το Ισραήλ με αντίποινα μετά τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς».

«Ήδη, η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις (βλ. Χούθι), οι οποίες έχουν εκτοξεύσει το μεταφορικό κόστος ενώ και το κόστος χρήματος έχει “ακριβύνει” σημαντικά.

Είναι επιτακτική ανάγκη οι φορείς της εξωστρέφειας και η Πολιτεία να παραμείνουν σε εγρήγορση, ώστε εάν και εφόσον χρειαστεί να παρέμβουν με τον πλέον κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο» τονίζει κλείνοντας η Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Πηγή: ΑΠΕ