Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη, ότι η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης από τώρα έως το τέλος της δεκαετίας, ωθώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε πρωτοφανή επίπεδα και ενδεχομένως ανατρέποντας τη διαχείριση της αγοράς από τον ΟΠΕΚ+.
Ο Οργανισμός ουσιαστικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον ΟΠΕΚ+ για τη διαχείριση της αγοράς τονίζοντας ότι οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί κολοσσοί στον κόσμο ίσως χρειαστεί να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές.
Στην τελευταία μεσοπρόθεσμη έκθεσή του για την αγορά, ο παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης της ενέργειας δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου βρίσκεται σε τροχιά επιβράδυνσης, προτού τελικά φθάσει στην κορύφωσή της κοντά στα 106 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030. Αυτό είναι από λίγο πάνω από τα 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023.
Ταυτόχρονα, ο ΙΕΑ αναμένει ότι η συνολική παραγωγική ικανότητα πετρελαίου θα εκτοξευθεί σε σχεδόν 114 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030 – δηλαδή 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως πάνω από την προβλεπόμενη παγκόσμια ζήτηση. Αυτό θα οδηγήσει σε επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν – εκτός από το αποκορύφωμα των lockdown επί κορονοϊού το 2020.
Προειδοποίησε ότι αυτή η δυναμική θα μπορούσε να έχει «σημαντικές συνέπειες» για τις αγορές πετρελαίου και τις οικονομίες των παραγωγών του ΟΠΕΚ.
«Καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία χάνει την ορμή της, οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια προχωρούν και η δομή της οικονομίας της Κίνας μετατοπίζεται, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται και πρόκειται να φθάσει στο αποκορύφωμά της έως το 2030», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ.