Πράσινο φως για την υλοποίηση δύο μεγάλων επενδυτικών έργων σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, άναψε η κυβέρνηση, ανοίγοντας τους κρουνούς της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Πρόκειται για το μεγαλεπήβολο και τεχνικά δύσκολο έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης μέσω υποβρύχιου καλωδίου που θα υλοποιήσει η ΔΕΗ και την επένδυση για τη δημιουργία τρίτης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, ώστε να αυξηθεί η αποθηκευτική δυνατότητα των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Αμφότερα τα έργα θεωρούνται μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η διασύνδεση των Κυκλάδων επειδή θα διασφαλίσει την ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιών σε συνθήκες αυξανόμενης κατανάλωσης, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την απορρόφηση της ενέργειας που θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (κυρίως από Αιολικά Πάρκα), όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία».
Προς υλοποίηση και η 3η δεξαμενή στη Ρεβυθούσα
Στην περίπτωση της Ρεβυθούσας, με την επένδυση αύξησης της αποθηκευτικής ικανότητας στα 225.000 κ.μ. και των χώρων ελλιμενισμού θα ενισχυθεί η επάρκεια της χώρας σε περιόδους προβλημάτων στην ομαλή τροφοδοσία με φυσικό αέριο.
Για το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων που θα απαιτήσει και παράλληλες επενδύσεις αναβάθμισης στο Σύστημα Μεταφοράς και στο δίκτυο διανομής (υποσταθμοί κ.ά.), η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 583,3 εκατ. ευρώ (σ.σ. ο προϋπολογισμός για το έργο είναι της τάξης των 300-350 εκατ. ευρώ), ενώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η ΔΕΗ θα χρηματοδοτηθεί με 218,6 εκατ. ευρώ.
Για την υλοποίηση του έργου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών, ακόμη και αν χρειαστούν παρεκκλίσεις ή ακόμη και αλλαγές περιβαλλοντικών όρων μεταξύ των οποίων αποχαρακτηρισμοί δασών, αλλαγές χρήσεων γης, αδειοδότηση υποσταθμών κ.ά.
Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί και η κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου, με σημαντικότερο αυτό που αφορά την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Η υλοποίηση θα γίνει από τον ΔΕΣΦΑ και ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 423,2 εκ ευρώ (δημόσια δαπάνη 149,3 εκατ. ευρώ).