Μέτρα για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση κόστους έως και 20% στα δημόσια κτήρια εξοικονομώντας μάλιστα στα νοσοκομειακά κτήρια περίπου 9 εκατ. ευρώ, προτείνει έρευνα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που διαπιστώνει έλλειψη προγραμμάτων ενεργειακής διαχείρισης, έλλειψη τεχνικού προσωπικού και άλλα προβλήματα.

Τα στοιχεία της πιλοτικής μελέτης που διέρρευσαν στον τύπο καλύπτουν 25 από τα περίπου 70.000 δημόσια κτήρια σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Βουλή, έξι κτήρια υπουργείων, οχτώ νοσοκομεία, τέσσερις νομαρχίες, ένα πανεπιστήμιο, το κτήριο της ΝΕΤ, το Αστεροσκοπείο, δύο αεροδρόμια και το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα νοσοκομεία, όπου διαπιστώνεται πως ο μέσος όρος της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας είναι περίπου 427 kWh/m2 με τη θέρμανση να καταναλώνει το 75% της ενέργειας, ενώ μόλις 25% αφορά ηλεκτρικές εργασίες.

Το ΚΑΠΕ φέρεται να προτείνει μέτρα βελτιώσεις του κελύφους των κτηρίων, αναβάθμισης των δικτύων θέρμανσης και ψύξης, εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού, αντικατάσταση καυσίμου με φυσικό αέριο ή υγραέριο κ.α.

Συγκεκριμένα προτείνεται

1. Αντικατάσταση πετρελαίου με φυσικό αέριο ή υγραέριο και αναβάθμιση ή αντικατάσταση καυστήρων με καυστήρες διπλού καυσίμου.

2. Εγκατάσταση Κεντρικών Ηλιακών Συστημάτων (κυρίως στα νοσοκομεία).

3. Εγκατάσταση αυτοματισμών και κεντρικών συστημάτων αυτόματου ελέγχου.

4. Αντικατάσταση λαμπτήρων πυρακτώσεως με οικονομικού τύπου.

5. Εγκατάσταση μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στα νοσοκομεία.

6. Αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων και τοποθέτηση high frequency ballasts (HFB) στη θέση των συμβατικών.

7. Αναβάθμιση Συστήματος Κλιματισμού.
πηγή: greenbusiness