H φύση μπορεί πλέον να ενταχθεί απρόσκοπτα στον σχεδιασμό νέων κτιρίων και να αποτελέσει γνώμονα για την κατασκευή νέων πρωτοποριακών οικισμών.
Με βάση αυτό το σκεπτικό λειτούργησε το ιταλικό γραφείο design και καινοτομίας, Carlo Ratti Associati, δείχνοντάς μας το μέλλον των ουρανοξυστών. Ένα μέλλον που θα επιτρέπει στους ενοίκους του να καλλιεργούν, να αγοράζουν και να καταναλώνουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα απευθείας μέσα από αυτό το γιγάντιο οικοδόμημα, δημιουργώντας έτσι μια «πράσινη» και άκρως αυτάρκη πόλη.
Τα σχέδια που δόθηκαν στην δημοσιότητα απεικονίζουν έναν ουρανοξύστη που ονομάζεται Jian Mu και στην πρόσοψή του έχει ένα κατακόρυφο υδροπονικό κήπο. Βρίσκεται στην Σενζέν της Κίνας και σχεδιάστηκε για έναν διεθνή διαγωνισμό που διοργάνωσε η κινεζική αλυσίδα σουπερμάρκετ Wumart.
Η φάρμα μπορεί να παράγει 270.000 κιλά τροφή το χρόνο
Ο ύψους 218 μέτρων ουρανοξύστης έχει χώρο 10.000 τετραγωνικών μέτρων στην πρόσοψή του προς καλλιέργεια. Η κάθετη υδροπονική φάρμα μπορεί να παράγει περίπου 270.000 κιλά τροφής ετησίως, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες περίπου 40.000 ανθρώπων οι οποίοι θα κατοικούν σε πολυτελή διαμερίσματα εντός αυτού.
«Ο πύργος Jian Mu δημιουργεί μια αυτοσυντηρούμενη αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, που περιλαμβάνει την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την πώληση και την κατανάλωση των προϊόντων, όλα μέσα στο ίδιο κτίριο», αναφέρει το δελτίο τύπου που δόθηκε στην δημοσιότητα, προσθέτοντας πως ο ουρανοξύστης θα στεγάζει επίσης γραφεία και ένα τεράστιο σουπερμάρκετ.
Η φάρμα του πύργου θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τη ZERO, μια ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται σε καινοτόμες προσεγγίσεις στη γεωργία. Θα παράγει τα πάντα, από χόρτα για σαλάτες μέχρι φρούτα και αρωματικά βότανα, ενώ παραμένει αποτελεσματική και βιώσιμη. Μάλιστα, στην εξίσωση θα μπει και η ΑΙ, καθώς ένας ειδικό «γεωπόνος» από τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επιφορτισμένος με τις καθημερινές λειτουργίες του αγροκτήματος, τη διαχείριση της άρδευσης, των διατροφικών συνθηκών και άλλα θέματα.
«Η αστική γεωργία μικρής κλίμακας υπάρχει σε πόλεις σε όλο τον κόσμο – από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη μέχρι τη Σιγκαπούρη. Ο πύργος Jian Mu, ωστόσο, πηγαίνει στο επόμενο επίπεδο. Μια τέτοια προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό των μελλοντικών πόλεων, καθώς συμπεριλαμβάνει μια από τις πιο πιεστικές αρχιτεκτονικές προκλήσεις του σήμερα: Πώς να ενσωματώσετε την φύση στο σχεδιασμό κτιρίων», αναφέρει εμφατικά ο αρχιτέκτονας Κάρλο Ράτι, ιδρυτικός συνεργάτης του CRA και καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει να υπολοιείται ένα τέτοιο πρότζεκτ: Πριν μερικά χρόνια η Σενζέν υποδέχτηκε άλλους έξι πρωτοποριακούς ουρανοξύστες με βάση την πράσινη ανάπτυξη. Τα κτίρια σχεδιάστηκαν από το διάσημο γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Vincent Callebaut και ήδη στεγάζουν εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν πλήρως ενσωματωμένοι στη φύση.
Το φουτουριστικό σχέδιο του κτηρίου περιλαμβάνει διαμερίσματα-μικρές φάρμες, αφού στα μπαλκόνια οι ένοικοι μπορούν να καλλιεργούν οι ίδιοι τα λαχανικά τους.