Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ικανότητας να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές εντός και εκτός των συνόρων της Ε.Ε.
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός πραγματικού ευρωπαϊκού κέντρου αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με τη συγχώνευση των κέντρων έκτακτης ανάγκης της ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO) και της πολιτικής προστασίας (MIC).
Το νέο αυτό κέντρο, που θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα, θα επιτρέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη στιγμιαία συγκέντρωση πληροφοριών σε αμφότερους τους τομείς.
Το νέο κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών θα παρακολουθεί τους κινδύνους, θα εκδίδει έγκαιρες προειδοποιήσεις και θα συντονίζει τη μη στρατιωτική αντίδραση της Ε.Ε. έναντι των καταστροφών.
Επιπλέον, για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα και η συνοχή της ευρωπαϊκής ικανότητας αντιμετώπισης των καταστροφών, η Επιτροπή προτείνει να δημιουργηθεί εθελοντικό κοινό ταμείο με εκ των προτέρων δεσμευμένους πόρους έκτακτης ανάγκης από τα κράτη-μέλη.
Η επίτροπος αρμόδια για τη διεθνή συνεργασία, την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντιμετώπιση των κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε: «Ο αριθμός των καταστροφών ανά τον κόσμο έχει πενταπλασιαστεί από το 1975. Όταν ξεσπάσει μια καταστροφή, κάθε ώρα μετράει, γι’ αυτό η Ε.Ε. χρειάζεται ένα σύστημα που θα διαθέτει τους βασικούς πόρους για άμεση κινητοποίηση χωρίς να πρέπει να επενδύσει σε νέες και δαπανηρές δομές. Η στρατηγική αντιμετώπισης που θα ακολουθήσουμε όχι μόνο πρέπει να προγραμματίζεται με αποτελεσματικότητα, αλλά και να είναι οικονομικά συμφέρουσα. Δε θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη σοβαρή καταστροφή για να λάβουμε μέτρα».
Μέχρι σήμερα, η Ε.Ε. διέθετε δύο κύριους μηχανισμούς για να διασφαλίζει την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφών, την ανθρωπιστική βοήθεια και την πολιτική προστασία.
Αμφότεροι οι μηχανισμοί αυτοί έχουν υπαχθεί σε νέα νομική βάση με τη συνθήκη της Λισαβόνας και η Επιτροπή δηλώνει πως κάνει το πρώτο βήμα για να καταστεί ταχύτερη η αντιμετώπιση της Ε.Ε. έναντι των καταστροφών, σύμφωνα με τη συνθήκη και τις επανειλημμένες εκκλήσεις για βελτίωση της ικανότητας αντιμετώπισης που διαθέτει σε περίπτωση καταστροφών.