Ένα σπάνιο και τρομακτικό πλάσμα του βυθού έκανε μια απρόσμενη εμφάνιση στα νερά της Τενερίφης, προκαλώντας δέος στους επιστήμονες και τους θαλάσσιους βιολόγους. Πρόκειται για τον μυστηριώδη «μαύρο διάβολο» ή «διαβολόψαρο» (Melanocetus johnsonii), ένα αρπακτικό που ζει σε βάθη έως και 2.000 μέτρα και χρησιμοποιεί βιοφωσφορίζον δόλωμα για να προσελκύσει τη λεία του. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ένας ενήλικος εκπρόσωπος του είδους του εντοπίστηκε ζωντανός τόσο κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού.
Η σπάνια καταγραφή έγινε από την ερευνητική ομάδα της ΜΚΟ Condrik Tenerife, η οποία βρισκόταν σε αποστολή για τους καρχαρίες στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων. Οι ειδικοί τονίζουν ότι έως σήμερα, οι περισσότερες καταγραφές του «μαύρου διαβόλου» περιλάμβαναν είτε προνύμφες, είτε νεκρά δείγματα που ανασύρονταν από μεγάλα βάθη. Η θέα του ζωντανού ψαριού να κινείται προς την επιφάνεια, μόλις δύο χιλιόμετρα από την ακτή, προκάλεσε σοκ και έντονο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Το θρυλικό αρπακτικό των βυθών
Το Melanocetus johnsonii είναι ένα από τα πλέον δυσεύρετα πλάσματα των ωκεανών. Ανήκει στην οικογένεια των πεσκανδρίτσων και είναι γνωστό για την απόκοσμη εμφάνισή του, με κοφτερά δόντια και ένα χαρακτηριστικό «κέρατο» που εκπέμπει φως, προσελκύοντας ανυποψίαστα θηράματα. Το είδος του ενδημεί σε τροπικές και υποτροπικές θάλασσες, αλλά σπάνια εμφανίζεται έξω από το φυσικό του περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι αυτό το μοναδικό αρπακτικό βρέθηκε τόσο μακριά από τη ζώνη διαβίωσής του είναι άξιο μελέτης. Οι πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν τη μετακίνηση λόγω θαλάσσιων ρευμάτων, κάποια ασθένεια ή την προσπάθειά του να ξεφύγει από μεγαλύτερα αρπακτικά. «Το να βλέπεις ένα τέτοιο ζωντανό πλάσμα στο φυσικό του περιβάλλον είναι απίστευτα σπάνιο. Είναι ένα θρυλικό ψάρι, που ελάχιστοι είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν», σχολίασε ο θαλάσσιος βιολόγος, Λάια Βαλόρ, ο οποίος ήταν παρών στην ανακάλυψη.
Μοναδική βιοποικιλότητα στα Κανάρια Νησιά
Η παρουσία του «διαβολόψαρου» στα νερά της Τενερίφης αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της μοναδικής βιοποικιλότητας που χαρακτηρίζει την περιοχή των Καναρίων Νήσων. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα νερά αυτά φιλοξενούν μια πληθώρα σπάνιων θαλάσσιων οργανισμών, καθιστώντας τα έναν σημαντικότατο χώρο επιστημονικής έρευνας.
Η ανακάλυψη αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μελέτης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πώς και γιατί ο «μαύρος διάβολος» βρέθηκε τόσο κοντά στην επιφάνεια. Μπορεί να πρόκειται για ένα τυχαίο περιστατικό ή να αποτελεί ένδειξη μιας ευρύτερης αλλαγής στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το σπάνιο αρπακτικό δεν θα σταματήσει να συναρπάζει και να προκαλεί το δέος, είτε κινείται στα βάθη της αβύσσου είτε –σπανιότατα– εμφανίζεται στα ρηχά νερά.
Οι εικόνες του σπάνιου ψαριού, που καταγράφηκαν από την ομάδα των επιστημόνων, έχουν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, ενθουσιάζοντας τόσο τους ειδικούς όσο και τους λάτρεις της θαλάσσιας ζωής. Μένει να δούμε αν αυτή η αναπάντεχη εμφάνιση αποτελεί μία μοναδική εξαίρεση ή αν ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μελέτη της θαλάσσιας πανίδας.