Δύο μικρές θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta, οι οποίες είχαν βρεθεί τραυματισμένες, πριν από 17 μήνες η μία και επτά μήνες η άλλη και είχαν μεταφερθεί στο χώρο του Ενυδρείου Κρήτης, επέστρεψαν σήμερα υγιείς και μαρκαρισμένες στο φυσικό τους περιβάλλον, μετά τη φροντίδα και την περίθαλψη των ενυδρειολόγων.
Η απελευθέρωση και το «βάπτισμα» των δύο χελωνών, που πήραν τα ονόματα «Ηλιόχαρη» και «Καλλιόπη» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην παραλία μπροστά από το Ενυδρείο, παρουσία του διευθυντή, των επιστημόνων και του προσωπικού του Cretaquarium, εκατοντάδων μαθητών και πλήθους κόσμου.
Η «Ηλιόχαρη» βρέθηκε τραυματισμένη στην παραλία Τομπρούκ του Ηρακλείου, στις 28 Ιουνίου του 2012. Όταν μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στον φύλακα του Ενυδρείου, οι μιχίνες που προεξείχαν από το στόμα της υποδήλωναν τραυματισμό από αγκίστρι, γεγονός που επιβεβαίωσε σχετική ακτινογραφία.
Η Caretta Caretta ανταποκρίθηκε άμεσα στη χορήγηση τροφής, ενώ εφαρμόστηκε βραχεία προληπτική φαρμακευτική αγωγή και συστάθηκε η παρακολούθησή της από κτηνίατρο. Σε ακτινογραφία που επαναλήφθηκε μετά από επτά μήνες παρατηρήθηκε ολική διάβρωση του αγκιστριού, γεγονός που θα επέτρεπε την άμεση απελευθέρωσή της εάν δεν συνέπιπτε με τη χειμερινή περίοδο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού τη χειμερινή περίοδο και η παρουσία τουριστών στην παραλία τη θερινή περίοδο υποχρέωσαν τη χελώνα να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σήμερα, μετά από 17 μήνες παραμονής, με τη φροντίδα και την περιποίηση των μελών της Ομάδας Ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης επέστρεψε υγιής και μαρκαρισμένη στο φυσικό περιβάλλον της.
Η «Καλλιόπη» εντοπίστηκε τραυματισμένη από δίχτυα στον λαιμό και το κεφάλι, από ομάδα ιστιοπλόων, ένα ναυτικό μίλι από την είσοδο του λιμανιού του Ηρακλείου, στις 12 Απριλίου του 2013. Άμεσα ενημερώθηκε το λιμεναρχείο και μεταφέρθηκε με το ιστιοπλοϊκό σκάφος στο λιμάνι, όπου παραδόθηκε στο προσωπικό του Ενυδρείου Κρήτης, το οποίο τη μετέφερε στις εγκαταστάσεις του στις Γούρνες. Αφού απομακρύνθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των διχτυών από το στόμα της, η χελώνα τοποθετήθηκε σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για την ενυδάτωση και ενδυνάμωσή της. Ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από κτηνίατρο, ενώ όλα τα δίχτυα απορρίφθηκαν μετά από ενάμιση μήνα. Σήμερα, μετά από επτάμιση μήνες παραμονής, με τη φροντίδα του προσωπικού του Ενυδρείου Κρήτης, έχοντας επανέλθει στους φυσικούς της ρυθμούς, υγιής και μαρκαρισμένη επέστρεψε και αυτή στο φυσικό της περιβάλλον.
Σε δήλωσή του που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ενυδρείου Κρήτης, ο διευθυντής του ανέφερε ότι η Caretta- Caretta αποτελεί προστατευόμενο είδος και η ιστορία του έρχεται να μας υπενθυμίσει για μία ακόμα φορά την ανάγκη και το σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να μας ευαισθητοποιήσει σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επίσης, τόνισε ότι οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργάζονται καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση.
«Το γεγονός ότι καμία από τις δύο χελώνες δεν χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση μας χαροποίησε ιδιαίτερα, εφόσον αποφεύχθηκε μία επίπονη διαδικασία για το ζώο και επιταχύνθηκε ο χρόνος περίθαλψης και κατ’ επέκταση της επιστροφής τους στη θάλασσα» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την ομάδα ιστιοπλόων του Ηρακλείου, τους τουρίστες και τους κατοίκους της περιοχής για τη συμβολή τους.