Τα πουλιά μαθαίνουν τι μπορούν να τρώνε και τι όχι παρακολουθώντας άλλα πουλιά του είδους τους, χωρίς να χρειάζεται μάλιστα η φυσική παρουσία των «δασκάλων».
Αυτό μας λέει η δρ Liisa Hämäläinen του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που θέλησε να ελέγξει πώς ακριβώς μαθαίνουν δύο είδη πουλιών σύμφωνα με την εμπειρία των άλλων.
Τον Καλόγερο και τη Γαλαζοπαπαδίτσα έβαλε στο ερευνητικό της στόχαστρο και έφτιαξε μια πειραματική διάταξη για τον σκοπό αυτό. Αλλά και τροφή από νιφάδες αμυγδάλου, που κάποιες φορές τις βουτούσε σε ένα πικρό διάλυμα.
Και κατόπιν κατέγραψε τη συμπεριφορά των πουλιών, μαθαίνοντας δηλαδή ποια τροφή είναι η καλή και ποια αυτή που πρέπει να αποφεύγουν. Στο τέλος έδειξε το βίντεο τόσο στα μέλη του είδους όσο και στα πουλιά του άλλου είδους και σε όλα τους έκανε μεγάλη εντύπωση η εικόνα!
Όταν το πουλί έτρωγε μια πικρή νιφάδα, αντιδρούσε λοιπόν με κωμική σχεδόν αηδία, ένα «σήμα» που έπιαναν οι φτερωτοί τηλεθεατές και αναγνώριζαν αμέσως ως κακό. Αυτό μας λέει στο άρθρο της στο περιοδικό «Journal of Animal Ecology», πως έμαθαν ποιες νιφάδες πρέπει να αποφεύγουν βλέποντας απλώς… βίντεο.
«Παρακολουθώντας άλλους, έμαθαν γρήγορα και ασφαλώς ποια τροφή είναι κατάλληλη για φάγωμα».
Οι Γαλαζοπαπαδίτσες έπαιρναν όμως το μήνυμα μόνο όταν έβλεπαν μέλη του δικού τους είδους να αποφεύγουν κάποιες νιφάδες. Οι Καλόγεροι ωστόσο αποκτούσαν τη γνώση και από το δικό τους είδος και από τις Γαλαζοπαπαδίτσες…