Εστία ευλογιάς εντοπίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στη Σίνδο, το γεγονός όμως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τις κτηνιατρικές αρχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η εστία που καταγράφηκε δεν αποτελούσε καν εκτροφή αιγοπροβάτων.
Συγκεκριμένα η νόσος ταυτοποιήθηκε σε έξι πρόβατα που βρισκόταν σε έναν αυτοσχέδιο «ζωολογικό κήπο», στο προαύλιο εργοστασίου, το οποίο λειτουργεί σε τομέα μη σχετικό με την κτηνοτροφική δραστηριότητα. Μετά από το γεγονός αυτό, πραγματοποιήθηκε η θανάτωση των προβάτων με ευθανασία, ο ενταφιασμός τους εντός του χώρου της εκμετάλλευσης καθώς η απολύμανσή της.
Οι αρμόδιες αρχές πραγματοποίησαν και εξακολουθούν να πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από την εστία. Κανένα επιπλέον θετικό κρούσμα δεν ανιχνεύτηκε μέχρι στιγμής, συνεπώς οι κτηνιατρικές αρχές κάνουν λόγο για τυχαίο περιστατικό.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Βαφειάδης, δεδομένου ότι ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα αλλά και του ανθρώπου, ο οποίος, βέβαια, δεν νοσεί, εξετάζεται το ενδεχόμενο να έφτασε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μέσω της μεταφοράς φορτίων από γειτονική χώρα ή από την περιοχή του Έβρου όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα ευλογιάς των προβάτων από τις 14 Αυγούστου.
Ο κ. Βαφειάδης διευκρινίζει, πάντως ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν διαφαίνεται κίνδυνος για την πορεία της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων από την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στέφανος Μωραϊτης, επισημαίνει ότι σε ζώνη προστασίας ακτίνας τριών χιλιομέτρων από την εστία της νόσου όλα τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός της εγκατάστασης στους χώρους ενσταβλισμού τους εκτός εκείνων που πρόκειται να μεταφερθούν στο σφαγείο υπό επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο για επείγουσα σφαγή.
Στη ζώνη επιτήρησης ακτίνας 10 χιλιομέτρων τα αιγοπρόβατα απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε δημόσιους δρόμους εκτός αν αυτά οδηγούνται σε βοσκότοπους ή στα κτίρια ενσταβλισμού τους. Τα ζώα αυτά μπορούν να σφαγούν μόνο σε σφαγείο που βρίσκεται εντός της ζώνης επιτήρησης. Απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος αιγοπροβάτων από τη ζώνη αυτή.
Αντίθετα, σοβαρό είναι το πρόβλημα στον Έβρο όπου μετά την εμφάνιση νέων κλινικών κρουσμάτων της ζωονόσου, εκατοντάδες πρόβατα έχουν θανατωθεί ενώ εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της μετακίνησης των ζώντων ζώων και προληπτικός εγκλεισμός των προβάτων μέσα στις μονάδες εκτροφής. Ενόψει, μάλιστα, της θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων (Κουρμπάν Μπαϊράμ) στις 15 Οκτωβρίου, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εφιστά την προσοχή των μουσουλμάνων κατοίκων.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι καθώς κατά τις ημέρες της γιορτής θα καταναλωθεί μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων τα οποία σφάζονται εκτός σφαγείων χωρίς να ελέγχονται από κτηνιάτρους, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται η αγορά ζώων από τις περιφερειακές ενότητες Έβρου και Θεσσαλονίκης, ενώ όλα τα ζώα που θα οδηγούνται στην κατανάλωση θα πρέπει να προέρχονται από περιοχές που δεν παρουσίασαν κρούσματα ευλογιάς.
Σε ό,τι αφορά τα ζώα που διακινούνται για θρησκευτική σφαγή από κτηνοτρόφους και ζωέμπορους, αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από άδεια διακίνησης και διαβατήριο για τα βοοειδή, τα οποία εκδίδονται από αγροτικό κτηνιατρείο και να σφάζονται στα εγκεκριμένα σφαγεία των περιφερειακών ενοτήτων, αφού εξεταστούν από κτηνιάτρους.
Τα παραπάνω γνωστοποιούνται προκειμένου να μη μεταδοθεί η νόσος και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, με ανυπολόγιστες ζημιές για τους κτηνοτρόφους και το εμπόριο κάθε μορφής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Οι παραβάτες προειδοποιούνται μάλιστα για την επιβολή κυρώσεων.