Η πιο θανατηφόρα χρονιά για τις αρκούδες ήταν το 2012 στην Ελλάδα, με 11 θύματα από τροχαία ατυχήματα, που εξελίσσονται στην πιο συχνή ανθρωπογενή αιτία θανάτου του είδους.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η επιστημονική ομάδα του Αρκτούρου, τα θύματα του 2012 ξεπέρασαν το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των εννέα νεκρών αρκούδων από τροχαία το 2009.
Το 2012 η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου κατέγραψε συνολικά 10 θανατηφόρα τροχαία, στα οποία σκοτώθηκαν 11 αρκούδες, ενώ υπήρξαν και τέσσερα επιβεβαιωμένα ατυχήματα, στα οποία τα ζώα κατόρθωσαν να φύγουν από τον τόπο του συμβάντος. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι έξι από τα 11 θύματα του 2012 ήταν μικρά αρκουδάκια περσινής γέννας.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι έξι από τα 10 θανατηφόρα τροχαία έγιναν στον κάθετο άξονα Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, αν και, σύμφωνα με τον Αρκτούρο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί καθώς ατυχήματα έχουν καταγραφεί και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο της βορειοδυτικής Ελλάδας.
Τα στοιχεία του Αρκτούρου για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες, την περίοδο 1998 – 2012, δείχνουν μόλις ένα καταγεγραμμένο ατύχημα το 1998, ενώ το 2000 και το 2001 ήταν δύο χρονιές χωρίς καμία καταγραφή ατυχήματος με θύμα αρκούδα. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι τα ατυχήματα του 2012 αντιστοιχούν στα θανατηφόρα τροχαία της περιόδου 2008 – 2009.
Σύμφωνα, επίσης, με στοιχεία του Αρκτούρου για τη μηνιαία κατανομή των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στην Ελλάδα, την περίοδο 1998 – 2012, οι μήνες κατά τους οποίους φαίνεται να έχουν σημειωθεί τα περισσότερα συμβάντα είναι ο Ιούλιος και ακολουθούν ο Απρίλιος και ο Νοέμβριος.
Ήδη, στις πρώτες 40 ημέρες του 2013 οι ενδείξεις είναι αρνητικές, καθώς έχουν σκοτωθεί δύο αρκούδες σε τροχαία ατυχήματα. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει κάποιες αρκούδες να βγουν από τη φωλιά τους σε αναζήτηση τροφής. «Το ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη σοβαρός ανθρώπινος τραυματισμός στα πολυάριθμα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες των τελευταίων ετών αποτελεί τυχαίο γεγονός» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Αρκτούρου.
Με αφορμή την παραπάνω θλιβερή διαπίστωση για την αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων με θύματα αρκούδες, ο Αρκτούρος επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για άμεση εγκατάσταση του κατάλληλου αποτρεπτικού φράκτη και την υλοποίηση των απαραίτητων τεχνικών έργων για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των περασμάτων τόσο σε επίμαχα τμήματα της Εγνατίας Οδού όσο και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιτσα – Καστοριά.
Ο Αρκτούρος σημειώνει πως απαιτείται ειδική σήμανση, αλλά και τοποθέτηση σήμανσης στο επαρχιακό δίκτυο στις κύριες περιοχές κατανομής της αρκούδας, τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων και ενημέρωση του κοινού και των διερχόμενων οδηγών.