Επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον τα πέντε αρκουδάκια που είχε περιθάλψει ο Αρκτούρος, όταν βρέθηκαν ορφανά σε ηλικία μόλις λίγων μηνών.
Ο Λουίτζι είχε βρεθεί από πολίτη στο Κλειδί Φλώρινας και η Σοφία στην Τριανταφυλλιά Φλώρινας. Η έγκαιρη επέμβαση του Αρκτούρου διασφάλισε την επιβίωσή τους, παρόλο που είχαν χάσει τη μητέρα τους.
Λίγες εβδομάδες αργότερα στο πρόγραμμα ανατροφής και επανένταξης ορφανών αρκούδων, εντάχθηκαν και τρία ακόμη αρκουδάκια που είχαν βρεθεί στο Batounci της Βουλγαρίας από κατοίκους που ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές και τα παρέδωσαν στην φιλοζωική οργάνωση «Four Paws», που ανέλαβε τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.
Τα ζωάκια παρέμειναν υπό στενή παρακολούθηση και οι εξειδικευμένοι φροντιστές τούς μάθαιναν τα μυστικά της επιβίωσης στη φύση, ό,τι δηλαδή θα τους δίδασκε η μητέρα τους αναπτύσσοντας σταδιακά συμπεριφορά άγριων αρκούδων.
Τα αρκουδάκια, πριν την επιστροφή τους στη φύση, ναρκώθηκαν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, λήψη δείγματος DNA και τοποθέτηση μικροτσίπ, τους τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός και μπήκαν σε κλουβιά μεταφοράς, ώστε να μεταφερθούν στο νέο τους σπίτι.
Η Σοφία και ο Λουίτζι, εν μέσω πυκνής ομίχλης, αφέθηκαν ελεύθεροι σε δασική περιοχή, μακριά από ανθρώπινες εγκαταστάσεις και οικισμούς, ενώ την απελευθέρωση στο φυσικό περιβάλλον της Βουλγαρίας για τη Radostina, τον Jonas και τον Mitko, ανέλαβε η οργάνωση Four Paws και οι βουλγαρικές αρχές, με την καθοδήγηση του Αρκτούρου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, δρα Βιολογίας Αλέξανδρο Καραμανλίδη, «φέτος, για πρώτη φορά, ο “Αρκτούρος” κλήθηκε να συμβάλει στην περίθαλψη νεαρών αρκούδων από τη Βουλγαρία, γεγονός που πιστοποιεί τη μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει η ερευνητική του ομάδα στον τομέα αυτό».
Ο Αρκτούρος θα συνεχίσει να παρακολουθεί ολόκληρο το 24ωρο και τις πέντε αρκούδες μέσω του κολάρου-πομπού που τους έχει τοποθετηθεί, ώστε να γνωρίζει πού βρίσκονται και εάν τα έχουν καταφέρει.
(Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αρκτούρος)