Τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης 54 περιπτώσεων επιχειρήσεων (case studies) του ΟΟΣΑ, παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο αναλυτής του Οργανισμού, Αντρέα Μπελτραμέλο, στο πλαίσιο της 77ης ΔΕΘ.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης σε 14 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (Ελλάδα, Αυστραλία, Βέλγιο, Δανία, Φιλανδία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, ΗΠΑ),η ανάπτυξη «πράσινων» καινοτομιών από τις επιχειρήσεις των χωρών-μελών, καθώς αυτές επιλέγουν να στηρίζονται κυρίως στα δικά τους «πόδια» για να χρηματοδοτήσουν και να υλοποιήσουν την απαιτούμενη έρευνα.
Συγκεκριμένα, σε μία κλίμακα από το 1 («λιγότερο σημαντικό») έως το 10 («περισσότερο σημαντικό»), οι ερωτηθέντες επιχειρηματίες αξιολόγησαν με 3,89 τη βαρύτητα που αποδίδουν στους ίδιους ανθρώπινους πόρους και την εσωτερική εκπαίδευση, ενώ ακολούθησαν κατά σειρά: οι συνέργειες με άλλες εταιρείες (2,4), η «στρατολόγηση» ειδικών (1,78), η συνεργασία με πανεπιστήμια (1,55) και οι διεθνείς συνεταιρισμοί (1,44).
Σύμφωνα με τη μελέτη οι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν «πράσινη» καινοτομία, σχετίζονται με το ρυθμιστικό πλαίσιο κάθε χώρας για το περιβάλλον ή τη βαριά φορολόγηση της ρύπανσης, τη ζήτηση φιλικών περιβαλλοντικά προϊόντων από τους ίδιους τους καταναλωτές και η υπολογίσιμη πειθώ στις επιχειρήσεις. Τον μικρότερο ρόλο παίζουν, αντίθετα, τα χρηματοοικονομικά κίνητρα, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, για την οποία ο ΟΟΣΑ αξιοποίησε στοιχεία της Eurostat (2008) και πληροφορίες από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες για το διάστημα 2006-2008.
Η ΕΕ των 27 κρατών απέσπασε το 2007-2009 το σημαντικότερο μερίδιο (37,3%) στον αριθμό των πατεντών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες, μη ορυκτής προέλευσης, πηγές, που κατεγράφησαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνθήκης Συνεργασίας για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (PCT). Ακολούθησαν οι ΗΠΑ (27,1%) και σε μεγάλη απόσταση (κάτω από 15%) η Ιαπωνία.
Όπως επισήμανε ο κ. Μπελτραμέλο, η ανάγκη ανάπτυξης πράσινων καινοτομιών είναι πλέον αυταπόδεικτη, όταν η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι ότι μέχρι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά 2,2 δισ. άτομα, η κατανάλωση ενέργειας κατά 80% και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50%. Στην ίδια περίοδο, η ζήτηση για νερό εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη κατά 55%, ενώ, αντίθετα, η βιοποικιλότητα αναμένεται να μειωθεί κατά 10%.
Ο κ. Μπελτραμέλο υπενθύμισε, τέλος, τις δέσμες πολιτικών, που εμπεριέχονται στο Πλαίσιο Πράσινης Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη μεταρρύθμιση των πολιτικών επιχορήγησης, την παροχή κινήτρων για την αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων και την αύξηση του κόστους της ρύπανσης για τους ρυπαίνοντες, τη δυνατότητα εισαγωγής ακριβέστερων προβλέψεων για το μέλλον στα κανονιστικά εργαλεία και πολιτικές, τη στήριξη βασικών τεχνολογιών έρευνας και τη σωστή διαχείριση του «ενεργητικού» φυσικών πόρων των χωρών.
Αναφερόμενος, τέλος, στις μελλοντικές επιδιώξεις του ΟΟΣΑ, για το 2013-2014, ο κ. Μπελτραμέλο επισήμανε ότι η έμφαση θα δοθεί ακριβώς στην ώθηση της «πράσινης» μεταμόρφωσης, με την ανάλυση συγκεκριμένων πολιτικών για τη βιομηχανία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και την αύξηση/ενδυνάμωση των εργαλείων, που προωθούν την πράσινη ανάπτυξη.
Θεμελιώδη προϋπόθεση για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης και όχι πολυτέλεια, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αποτελεί για την Ελλάδα η πράσινη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, Δημήτρη Λακασά.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι βάσει εκτιμήσεων διεθνών οργανισμών, η πράσινη ανάπτυξη αναμένεται να αποφέρει 256.000-403.500 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα ως το 2020, «αν σήμερα αποφασίσουμε να κάνουμε τη δέουσα στροφή και βέβαια τις επιβαλλόμενες επενδύσεις».