Δεν θα διεκδικήσει τελικά η BP άδεια εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στη Γροιλανδία, όπου αναμένεται να σπεύσουν πολλές εταιρείες ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Η ακύρωση των σχεδίων για άντληση πετρελαίου από μεγάλο βάθος στην Αρκτική αποδίδεται στο φόβο πιθανών αντιδράσεων, μετά τη διαρροή από το κοίτασμα του πετρελαϊκού κολοσσού στον Κόλπο του Μεξικού και τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκάλεσε.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Guardian, η απόφαση της BP έγινε γνωστή αφού η εταιρία εξερεύνησης πετρελαϊκών κοιτασμάτων Cairn Energy της Σκωτίας αποκάλυψε ότι ανακάλυψε φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας κι ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Η είδηση αναμένεται να προκαλέσει νέο πετρελαϊκό πυρετό, αλλά εγείρει ανησυχίες και σε οργανώσεις προάσπισης του περιβάλλοντος για την περιοχή, όπου ζουν μπλε φάλαινες, πολικές αρκούδες και φώκιες.

Μέλη της Greenpeace ταξίδεψαν στη Γροιλανδία για να πιέσουν την Cairn να σταματήσει τη δραστηριότητά της στην περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υπηρεσία ορυκτών και πετρελαίου στην Γροιλανδία ανέφερε ότι τα ονόματα των εταιριών που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό για την εξερεύνηση των κοιτασμάτων θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες