Εδώ και πολλά χρόνια οι τουρίστες που επισκέπτονται τις Φιλιππίνες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία. Να δουν από κοντά, να ακουμπήσουν μέχρι και να κολυμπήσουν δίπλα σε φαλαινοκαρχαρίες!

Παρά το μέγεθός τους οι φαλαινοκαρχαρίες είναι άκακοι και τρέφονται μόνο με πλαγκτόν και μικροσκοπικά ζώα.

Η φωτογραφία όμως που «ανέβηκε» στο Facebook και δείχνει ένα νεαρό κορίτσι να σκαρφαλώνει στη ράχη ενός φαλαινοκαρχαρία, ο οποίος παρέμεινε δεμένος και ακινητοποιημένος για να τον χαϊδέψουν οι τουρίστες έχει προκαλέσει πολλές οργισμένες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και σωματεία προστασίας των ζώων.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη στην περιοχή Barangay Granada στο Boljoon. Σύμφωνα με την Cebu Daily News ο φαλαινοκαρχαρίας είχε μπλεχτεί σε δίχτυα ψαράδων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι έπρεπε να τον τραβήξουν στα ρηχά, προκειμένου να τον απελευθερώσουν. Ένας κάτοικος της περιοχής όμως ανέφερε ότι πλήρωσε περίπου 2 ευρώ για να το δέσουν ώστε να το δουν οι τουρίστες.

«Το ζώο παρέμεινε δεμένο για περίπου 2,5 ώρες προτού τελικά το απελευθερώσουν» δήλωσε η Maylyn Avenido από το Γραφείο Αλιείας και Υδάτινου Δυναμικού των Φιλιππίνων.

«Το έβλεπαν σαν κάτι σαν γιορτή. Τα παιδιά πηδούσαν στο νερό, ακουμπούσαν τον φαλαινοκαρχαρία. Τους είπα ότι έπρεπε να το αφήσουν ελεύθερο διαφορετικά θα καλούσα την αστυνομία και μόνο τότε το απελευθέρωσαν» πρόσθεσε.