Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις μεταφοράς αιλουροειδών στην ιστορία: τριάντα τρία λιοντάρια, που διασώθηκαν από νοτιοαμερικανικά τσίρκα, αναχωρούν σήμερα αεροπορικώς από το Περού για τη Νότια Αφρική, όπου θα απελευθερωθούν σε ένα φυσικό καταφύγιο.
Ο Σίμπα, η Σακίρα, ο Ρόλεξ και οι τριάντα άλλοι ομογενείς τους θα επιβιβαστούν σε φορτηγό αεροπλάνο με προορισμό το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου αναμένεται να φθάσουν σήμερα. Έπειτα από μερικούς μήνες προσαρμογής θα ξαναβρούν το φυσικό τους οικοσύστημα τον Οκτώβριο στο καταφύγιο Εμόγια (Emoya Big Cat Sanctuary).
«Είναι αληθινά υπέροχο το γεγονός ότι αυτά τα λιοντάρια, αφού έζησαν μια ζωή γεμάτη πόνο στα τσίρκα, επιστρέφουν στο σπίτι τους στην Αφρική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιάν Κρίμερ, η πρόεδρος της Animal Defenders International (ADI), της ΜΚΟ που έχει αναλάβει αυτή τη μεγάλη επιχείρηση στην οποία έχει δοθεί η ονομασία «Πνεύμα ελευθερίας».
Από τα 33 αιλουροειδή τα 24 προέρχονται από το Περού και 9 από την Κολομβία, καθώς οι δύο αυτές χώρες υιοθέτησαν το 2011 και το 2013 αντιστοίχως, νόμους οι οποίοι απαγορεύουν τη χρήση άγριων ζώων σ’ αυτού του τύπου τα θεάματα.
Στην Κολομβία το τσίρκο της Μπουκαραμάνγκα παρέδωσε εθελοντικά τα λιοντάρια του, ωστόσο στο Περού η ΜΚΟ χρειάσθηκε να επέμβει σε πολλά τσίρκα με τις δυνάμεις της τάξης για να επιβληθεί ο νόμος.
Τα ζώα αυτά, μερικά από τα οποία είναι μονόφθαλμα ή δεν έχουν πια νύχια, έπασχαν από προβλήματα που οφείλονταν στον υποσιτισμό ή στην κακομεταχείριση που υφίσταντο.
Σύμφωνα με την ADI πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς αιχμάλωτων αιλουροειδών στην ιστορία. «Το κόστος της μεταφοράς είναι 10.000 δολάρια ανά λιοντάρι, η ίδια τιμή που πληρώνει ένας επιβάτης για να ταξιδέψει πρώτη θέση σε υπερατλαντική πτήση», γνωστοποίησε η ΜΚΟ.
(Φωτογραφία αρχείου)