Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ιδιαίτερα τις αστικές περιοχές και οι πυκνοκατοικημένες πόλεις υποφέρουν περισσότερο.

Το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες των πόλεων μπορεί να είναι αρκετούς βαθμούς υψηλότερες από τις κοντινές αγροτικές περιοχές. Αυτό συμβαίνει επειδή υλικά όπως το σκυρόδεμα και η άσφαλτος απορροφούν και εκπέμπουν θερμότητα. Τα οχήματα και οι μονάδες κλιματισμού αποβάλλουν θερμότητα και τα πανύψηλα κτίρια εμποδίζουν τη ροή του ανέμου.

Αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να δροσίσουν τις πόλεις. Στο Σικάγο, το οποίο έχει ιστορικό θανατηφόρων κυμάτων καύσωνα, περισσότερες από 500 στέγες έχουν καλυφθεί με βλάστηση, η οποία απελευθερώνει δροσιστικούς υδρατμούς και λειτουργεί ως φυσική μόνωση για το κτίριο. Το Λος Άντζελες, το οποίο διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, έχει βάψει ορισμένους από τους δρόμους του με ένα υλικό που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία.

Όπως αναφέρει το CNN, οι λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις αστικές θερμοκρασίες είναι ελάχιστες. Αυτό έγινε σαφές στον επιχειρηματία Jay Sadiq αμέσως μετά την ίδρυση μιας νεοφυούς επιχείρησης στο Άμπου Ντάμπι για την τροποποίηση της ασφάλτου ώστε να απορροφά λιγότερη θερμότητα, όταν ένας δυνητικός πελάτης τον ενθάρρυνε να εντοπίσει τα πιο θερμά σημεία της πόλης, όπου το υλικό θα ήταν πιο ωφέλιμο.

Ο Sadiq δεν μπορούσε να βρει το επίπεδο των λεπτομερών δεδομένων που χρειαζόταν, οπότε άρχισε να εργάζεται για την αξιοποίηση των πληροφοριών ο ίδιος. Σήμερα, η εταιρεία του FortyGuard επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των δεδομένων και της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την παροχή λεπτομερούς εικόνας της δυναμικής της αστικής θερμοκρασίας.

Ελπίζει ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους πολεοδόμους, τους υπεύθυνους θερμότητας, τις επιχειρήσεις και τους κατασκευαστές ακινήτων να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων και στους κατοίκους να σχεδιάζουν καλύτερα τη ζωή τους.

Δύσκολη συλλογή δεδομένων

Η ακραία ζέστη μπορεί να προκαλέσει ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη και θάνατο, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Η παγκόσμια θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκε κατά περίπου 85% μεταξύ 2017 και 2021.

Καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται σε αστικές περιοχές τις επόμενες δεκαετίες, μεταξύ του μισού και των τριών τετάρτων του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να εκτεθεί σε απειλητική για τη ζωή ακραία ζέστη και υγρασία μέχρι το 2100, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Η άνοδος των θερμοκρασιών καθιστά, επίσης, δυσκολότερο τον ύπνο τη νύχτα και δύσκολη την παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους.

Παρόλο που η αστική θερμότητα κερδίζει όλο και περισσότερη προσοχή, οι περισσότεροι μετεωρολογικοί σταθμοί δεν έχουν κατασκευαστεί για να αντιμετωπίσουν ειδικά το ζήτημα, και συχνά βρίσκονται σε ένα αεροδρόμιο ή στην κορυφή ενός λόφου -περιοχές που δεν είναι αντιπροσωπευτικές της θερμοκρασίας σε ένα πεζοδρόμιο της πόλης.

«Ιστορικά, οι περισσότερες μετεωρολογικές υπηρεσίες θα είχαν αναλάβει την παρακολούθηση του καιρού σε κλίμακες μεγαλύτερες από τις πόλεις», λέει ο James Voogt, καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, ο οποίος είναι ειδικός στην αστική κλιματολογία.

Οι δορυφόροι που μετρούν την επιφανειακή θερμοκρασία μπορούν να καλύψουν μεγάλες περιοχές, αλλά δεν μπορούν να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τα θερμά σημεία της γειτονιάς. Και τα δέντρα και τα ψηλά κτίρια μπορούν να εμποδίσουν τους δορυφόρους να καταγράψουν θερμοκρασίες στο επίπεδο του εδάφους. «Δεν βλέπει τη σκιά από κάτω», λέει ο Voogt.

Ορισμένες πόλεις έχουν αρχίσει να συλλέγουν πληροφορίες χρησιμοποιώντας αισθητήρες τοποθετημένους σε φανάρια ή λεωφορεία και άλλες, όπως το Χονγκ Κονγκ, έχουν αναπτύξει πυκνά αστικά μετεωρολογικά δίκτυα. «Όμως δεν έχουν πολλές πόλεις ένα τόσο πυκνό δίκτυο μετρήσεων», λέει ο Chao Ren, αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος ειδικεύεται στην εφαρμοσμένη κλιματολογία και τον κλιματικό σχεδιασμό.

Αστική τεχνολογία θερμότητας

Η FortyGuard, η οποία έχει σήμερα 16 υπαλλήλους και γραφεία στο Άμπου Ντάμπι και στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, συλλέγει 32 δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων καθημερινά από τρίτους παρόχους, αλλά ο Sadiq λέει ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τις πηγές τους, δεδομένου του ανταγωνισμού της αγοράς.

Στη συνέχεια χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παράγει μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη μεταβλητές που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αισθητή η θερμοκρασία -συμπεριλαμβανομένου του υψομέτρου μιας πόλης, της βλάστησης, των υδάτινων σωμάτων και των ατμοσφαιρικών συνθηκών, όπως η νεφοκάλυψη, για να δώσει μια πληρέστερη εικόνα της δυναμικής της τοπικής θερμοκρασίας, λέει. «Η προσέγγισή μας υπερβαίνει τη μέτρηση της θερμοκρασίας του αέρα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή», προσθέτει ο Sadiq.

Ορισμένες από τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες της εταιρείας αφορούν ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ, επιτρέποντάς της να μοντελοποιεί την αστική θερμοκρασία για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα, με ακρίβεια 89%, σύμφωνα με τον Sadiq.

Η FortyGuard προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες, και έχει συνεργαστεί με πελάτες όπως η Masdar City, μια πειραματική «βιώσιμη πόλη» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να τη βοηθήσει να εντοπίσει τα θερμικά σημεία για να προσθέσει δέντρα και χαρακτηριστικά νερού.

Ωστόσο, η startup, η οποία «πρόκειται να κλείσει έναν μεγάλο γύρο χρηματοδότησης», στοχεύει να τοποθετηθεί ως τεχνολογική εταιρεία, λέει ο Sadiq. Ελπίζει να ενσωματώσει την τεχνολογία της σε υπάρχουσες πλατφόρμες, όπως μια πλατφόρμα ακινήτων ή χαρτών. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους αγοραστές κατοικιών να βρουν τη λιγότερο καυτή γειτονιά σε μια πόλη ή στους δρομείς να καθορίσουν την καλύτερη διαδρομή για ένα πρωινό τρέξιμο, λέει.

Οι τεχνολογικές πλατφόρμες ενσωματώνουν ήδη πληροφορίες σχετικά με το κλίμα από άλλους παρόχους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο αμερικανικός ιστότοπος ακινήτων Zillow ανακοίνωσε ότι οι λίστες του θα περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως ο κίνδυνος πυρκαγιάς, η ποιότητα του αέρα και η ζέστη.

Άλλοι εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη σε θέματα αστικής θερμότητας. Τον Σεπτέμβριο, η Google ανακοίνωσε ένα νέο εργαλείο Heat Resilience, το οποίο εφαρμόζει τεχνητή νοημοσύνη σε εναέριες και δορυφορικές εικόνες για να βοηθήσει τις πόλεις να αντιμετωπίσουν την ακραία ζέστη.

Οι Voogt και Ren δήλωσαν ότι είναι δύσκολο να σχολιάσουν την αστική θερμική νοημοσύνη της FortyGuard χωρίς να γνωρίζουν περισσότερα για τις πηγές δεδομένων, τις μεθόδους επικύρωσης και την τεχνολογία της. «Το βασικό στοιχείο είναι πώς εκπαιδεύεται η εν λόγω τεχνητή νοημοσύνη και σε τι», λέει ο Voogt.

Αλλά υπάρχει «σίγουρα ανάγκη και ζήτηση για θερμοκρασίες υψηλής χωρικής ανάλυσης σε αστικά περιβάλλοντα», προσθέτει.

Ο Ren δήλωσε ότι αυτό που είναι το πιο σημαντικό σχετικά με τις πληροφορίες για την αστική θερμότητα είναι το πώς θα χρησιμοποιηθούν. Ενώ το ενδιαφέρον για την αστική θερμότητα αυξάνεται, ορισμένα μέρη τα καταφέρνουν καλύτερα από άλλα στην αντιμετώπισή της, εκπαιδεύοντας τους κατοίκους για το ζήτημα, δημιουργώντας συστήματα προειδοποίησης ή ενσωματώνοντας εκτιμήσεις για τον μετριασμό της στους οικοδομικούς κώδικες ή στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

«Το ερώτημα είναι πραγματικά, ποιος θα είναι ο τελικός χρήστης των δεδομένων σας και ποιος θα βάλει τέτοιες πληροφορίες για την αστική θερμότητα στις πρακτικές του;» λέει.