Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μεταμορφώνει τον τομέα της ιατρικής, φέρνοντας επαναστατικές αλλαγές στην ανίχνευση και τη διάγνωση των ασθενειών του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στις νευροεκφυλιστικές νόσους όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Με τη βοήθεια εξελιγμένων αλγορίθμων και την ικανότητα να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων με ταχύτητα και ακρίβεια, η ΤΝ ανοίγει νέους δρόμους για την πρόληψη και τη θεραπεία σε πρώιμα στάδια.
Έξυπνες συσκευές ανίχνευσης και έγκαιρη διάγνωση
Μια από τις πολλές καινοτομίες που φέρνει η ΤΝ είναι η δυνατότητα δημιουργίας φορητών συσκευών, όπως έξυπνες ταινίες κεφαλής ή καπέλα εξοπλισμένα με ηλεκτρόδια, που ανιχνεύουν τις εγκεφαλικές κυματομορφές. Αυτές οι συσκευές, σε συνδυασμό με την ΤΝ, μπορούν να αναλύουν εγκεφαλική δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας πιθανά σημάδια νόσων όπως το Αλτσχάιμερ, προτού εμφανιστούν συμπτώματα.
Ο Ντέιβιντ Τ. Τζόουνς από την Mayo Clinic, μιλώντας στην Washington Post, σημειώνει πως «η ΤΝ θα μας επιτρέψει να παρακολουθούμε την υγεία του εγκεφάλου όπως κάνουμε με την πίεση ή τον καρδιακό ρυθμό». «Αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο, το μέλλον είναι ελπιδοφόρο», τονίζει.
Αναλύοντας δεδομένα και βιοδείκτες με τεράστια ταχύτητα
Η ικανότητα της ΤΝ να επεξεργάζεται δεδομένα από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, ακόμη και να ανιχνεύει ανεπαίσθητες διαφοροποιήσεις στις εγκεφαλικές κυματομορφές, δίνει στους ερευνητές νέες δυνατότητες.
Επιστήμονες από την Mayo Clinic ανέλυσαν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (EEG) χιλιάδων ασθενών, ανακαλύπτοντας μοτίβα που συνδέονται με την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων. Χάρη στην ΤΝ παρατηρούνται λεπτομέρειες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν.
Επιπλέον, η ΤΝ βοηθά στην ανάλυση βιοδεικτών, όπως εκείνων στο αίμα, που συνδέονται με την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ. Εξετάζοντας μεθόδους πρόβλεψης, αναζητά μοτίβα που συνδέουν τη νόσο με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση και η οστεοπόρωση, που αυξάνουν τον κίνδυνο.
Ταχεία ανάλυση δεδομένων για ανίχνευση του Αλτσχάιμερ
Στην προσπάθεια να βρεθούν πιο ακριβείς τρόποι ανίχνευσης του Αλτσχάιμερ, ερευνητές στο Massachusetts General Hospital, εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο ΤΝ να αναγνωρίζει την παρουσία της νόσου με ακρίβεια 90,2%, χρησιμοποιώντας χιλιάδες απεικονίσεις εγκεφάλου. Το έργο τους υποδεικνύει ότι τέτοια συστήματα μπορούν να υποστηρίξουν τους γιατρούς στην αναγνώριση της νόσου σε πρώιμα στάδια, ακόμη και αν τα συμπτώματα δεν έχουν εμφανιστεί.
Σύμφωνα με τη Τζούντι Ποτάσκιν από το Chicago Medical School, που μίλησε στην Washington Post, η ΤΝ μπορεί να επιταχύνει την πρόβλεψη του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες και να διευκολύνει τις πρώιμες παρεμβάσεις.
Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να σχεδιάσουν έναν αλγόριθμο για να καθορίσουν εάν η ύπαρξη συγκεκριμένων συνθηκών υγείας θα μπορούσε να προβλέψει ποιος θα μπορούσε να αναπτύξει τη νόσο στο μέλλον.
Οι παθήσεις περιελάμβαναν υπέρταση, υψηλή ανεπάρκεια χοληστερόλης και βιταμίνης D τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, στυτική δυσλειτουργία και διόγκωση του προστάτη στους άνδρες και οστεοπόρωση στις γυναίκες. Σχεδίασαν το μοντέλο χρησιμοποιώντας μια κλινική βάση δεδομένων με περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα. Ο αλγόριθμος προέβλεψε με ακρίβεια 72% εκείνους που θα λάμβαναν τελικά τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ εντός επτά ετών.
Προκλήσεις και ανησυχίες για τη χρήση της ΤΝ
Παρά τις υποσχέσεις, η χρήση της ΤΝ στην ιατρική έχει εγείρει και ανησυχίες. Ορισμένοι φοβούνται πως την αντικατάσταση του ανθρώπινου παράγοντα από την τεχνολογία στη διάγνωση και στη θεραπεία. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ΤΝ λειτουργεί επικουρικά, παρέχοντας στους γιατρούς εργαλεία που ενισχύουν την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να αναλύουν μοτίβα.
Η ΤΝ προσφέρει νέες προοπτικές για την πρώιμη ανίχνευση και την ενδεχόμενη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών που μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν σε αρχικό στάδιο. Ο στόχος είναι να υπάρξουν θεραπευτικές παρεμβάσεις που να επιβραδύνουν ή ακόμη και να προλαμβάνουν τις συνέπειες των ασθενειών.