Όση εξέλιξη κι αν γνωρίζει η γαστρονομική σκηνή της πόλης, υπάρχουν κάποιες καλτ σταθερές αξίες, οι οποίες σε πείσμα των καιρών και με σεβασμό στην παράδοση συνεχίζουν την διαχρονική, πια, λειτουργεία τους στο χρόνο. Μαγειρεία, κουτούκια, ταβερνάκια και σουβλατζίδικα που σίγουρα κάποια στιγμή αξίζει να επισκεφτείτε, τόσο για τις γευστικές τους προτάσεις όσο και για τη μοναδική εμπειρία που προσφέρουν στους πελάτες τους.
Αναψυκτήριο (του Γιώργου και της Ρίτσας)
Η ταμπέλα γράφει «Αναψυκτήριο» και με το που μπαίνεις βρίσκεσαι σε ένα μικρό συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Προχωρώντας στο διάδρομο, φτάνεις σε ένα μικρό μαγειρείο με λίγα τραπεζάκια και σπιτική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το μυστικό φαγάδικο της οδού Σαρρή (νο 22) στου Ψυρρή, μαγειρεύουν καθημερινά και κάτι διαφορετικό, σαν στο σπίτι τους. Απλά και νόστιμα πιάτα, όπως μακαρόνια με κιμά, κοτόπουλο στο φούρνο, μπιφτέκια με πατάτες, καλαμαράκια τηγανητά ή ψάρι εποχής, σερβίρονται σε χορταστικές μερίδες και πολύ καλές τιμές.
Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς
Μπορεί να μην είναι τόσο «μυστικό» σε όσους μένουν ή εργάζονται γύρω από το Σύνταγμα, για όλους του άλλους όμως το Τριαντάφυλλο της νοστιμιάς είναι ένα κρυφό ταβερνείο που προκαλεί μόνο ευχάριστες εκπλήξεις όταν το ανακαλύψεις. Βρίσκεται μέσα σε στοά στην οδό Λέκκα (νο 22), και σου δίνει τη δυνατότητα να κάτσεις στα εξωτερικά -εντός της στοάς- τραπέζια, είτε στα εσωτερικού χώρου. Τί τρώμε εδώ; Ψαράκι και μεζέδες σκέτες γκουρμεδιές, ιδανικές για συνοδεία ούζου ή κρασιού.
Η Ήπειρος
Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ό,τι θα έφτιαχνε μία μαμά ή μία γιαγιά στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένειά της, φιγουράρει καθημερινά στη βιτρίνα της Ηπείρου, του ιστορικού μαγειρείου που λειτουργεί από το 1898, και σερβίρεται σε γενναίες μερίδες. Ψυχή του μαγειρείου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε, επίσης, τα παραδοσιακά, χειροποίητα σουτζουκάκια.
Ο Κώστας
Από τα πιο θρυλικά στέκια για σουβλάκι, όπως παλιά. Το σουβλατζίδικο του Κώστα (Πεντέλης 5), κρυμμένο σε ένα κάθετο δρομάκι επί της Μητροπόλεως, μια ανάσα από το Σύνταγμα, λειτουργεί από το 1950. Αρχικά στην Πλάκα και μετέπειτα στο σημείο που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Εδώ θα δοκιμάσετε το σουβλάκι στην πιο αυθεντική και παραδοσιακή εκδοχή του, με αλάδωτη πίτα, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό, σος γιαουρτιού και καυτερό πιπέρι. Μην ζητήσετε πατάτες τηγανητές! Δεν έχει! Η αναμονή, ειδικά τις ώρες αιχμής είναι μεγάλη, αλλά εξυπηρετηθείτε αμέσως και «χωρίς άγχος» όπως αναγράφει και η ταμπέλα πάνω ακριβώς από την μικρή ψησταριά.
Δίπορτο
Γευστικό σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κέντρου (γωνία Θεάτρου και Σωκράτους), που μεταφέρει σίγουρα σε άλλη εποχή. Το μαγειρείο Δίπορτο έχει χαράξει τη δική του ιστορία στο πέρασμα του χρόνου, με σταθερές, ωστόσο, κάποια εμβληματικά πιάτα που γίνονται καθημερινά ανάρπαστα. Όσπρια, φρέσκο ψάρι, σούπες και παραδοσιακή χωριάτικη είναι αρκετά για να το επιλέξετε ξανά και ξανά.
Ραμόνα
Κουτούκι στην περιοχή της Καλλιθέας, που για να το ανακαλύψετε πρέπει να ψάξετε αρκετά. Στη Ραμόνα (Μίνωος 11-13) θα έρθετε για την εξαιρετική κουζίνα, η οποία ικανοποιεί τους πάντες και τους έχει μετατρέψει σε θαμώνες. Οικογενειακή ατμόσφαιρα και φιλόξενο περιβάλλον, σε ένα καλτ σκηνικό με τα χαρακτηριστικά κρασοβάρελα να κυριαρχούν στο χώρο. Μεγάλες μερίδες και λογικές τιμές στα συν. Εκτός από τα μαγειρευτά, φημίζεται και για τα ψητά στα κάρβουνα. Στο τέλος σερβίρουν κέρασμα σπιτικό ραβανί με παγωτό.