Ο «Νιόνιος» δεν είναι απλώς ένας καλλιτέχνης, αλλά ένα κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης. Σαν σήμερα, πριν από 80 χρόνια, γεννήθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Με τη χαρακτηριστική του φωνή, τη μοναδική του στιχουργική μαεστρία και το ανεξάντλητο καλλιτεχνικό του πνεύμα, ο «Νιόνιος» κατόρθωσε να επαναπροσδιορίσει την ελληνική μουσική, συνδυάζοντας παραδοσιακά στοιχεία με μοντέρνες επιρροές.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1944, ο Διονύσης Σαββόπουλος μεγάλωσε μέσα στη δίνη της Κατοχής και του Εμφυλίου. Οι δυσκολίες της εποχής φαίνεται πως αποτέλεσαν έμπνευση για την καλλιτεχνική του διαδρομή. Στα 19 του χρόνια, εγκαταλείπει τη Νομική Σχολή και κατεβαίνει στην Αθήνα, αναζητώντας το δικό του μουσικό μονοπάτι.

Εκεί, αρχίζει να γράφει τραγούδια που δεν έμοιαζαν με τίποτα άλλο εκείνη την εποχή. Το 1966 κυκλοφορεί ο πρώτος του δίσκος, «Φορτηγό», όπου η φωνή του και οι στίχοι του ξεχώρισαν για την αμεσότητά τους. Το κοινό μαγεύεται από την αφήγηση του Σαββόπουλου, που άλλοτε μιλά για την καθημερινότητα κι άλλοτε αγγίζει βαθιά κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Ο Σαββόπουλος δεν ήταν ποτέ ένας συμβατικός καλλιτέχνης. Με δίσκους όπως «Μπάλλος» και «Το Περιβόλι του Τρελού», κατάφερε να ενώσει τη λαϊκή μουσική με την ποίηση, τις επιρροές από τη Δύση με την ελληνική παράδοση. Ήταν ο πρώτος που τόλμησε να φέρει στη μουσική του ελληνική πολιτική συνείδηση, σε μια εποχή που η λογοκρισία επέβαλλε σιωπή.

Η περίοδος της Χούντας υπήρξε καθοριστική για τη δημιουργικότητά του. Τα τραγούδια του έγιναν ύμνοι για τη δημοκρατία, ενώ δεν φοβήθηκε να θίξει την αποξένωση, την αδικία και την καταπίεση με έντονα ποιητικό τρόπο.

Η μουσική πορεία του Σαββόπουλου είναι μια διαρκής εξερεύνηση. Ανέκαθεν προσπαθούσε να σπάσει τα κατεστημένα, ενσωματώνοντας στις δουλειές του κάθε νέα καλλιτεχνική επιρροή. Το έργο του «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι» είναι μια γιορτή της ελληνικής μουσικής παράδοσης, ενώ αργότερα έγραψε τραγούδια και για τη σύγχρονη πραγματικότητα, παραμένοντας πάντα επίκαιρος.

Για πολλούς, ο Σαββόπουλος είναι κάτι περισσότερο από μουσικός. Είναι δάσκαλος, στοχαστής και ποιητής, που η τέχνη του προσφέρει απαντήσεις αλλά και ερωτήματα. Τραγούδια όπως το «Μη μιλάς άλλο για αγάπη», «Ας κρατήσουν οι χοροί» και «Συννεφούλα» αποτελούν πολιτισμικούς σταθμούς που προκαλούν συζητήσεις ακόμα και δεκαετίες μετά τη δημιουργία τους.

Σήμερα, ο Διονύσης Σαββόπουλος συνεχίζει να εμπνέει και να συγκινεί. Τα 80ά του γενέθλια είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τη συνεισφορά του στη μουσική, την κουλτούρα και την κοινωνία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1804: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται αυτοκράτορας της Γαλλίας από τον Πάπα Πίο τον 7ο στην Παναγία των Παρισίων.

1823: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε, σε ομιλία του στο Κογκρέσο, παρουσιάζει το περίφημο Δόγμα Μονρόε, διακηρύσσοντας την αμερικανική ουδετερότητα σε ευρωπαϊκές συγκρούσεις και προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να μην παρεμβαίνουν στην αμερικανική ήπειρο. Παράλληλα, αναγνωρίζει την ύπαρξη κυρίαρχης ελληνικής επικράτειας, εν μέσω της Ελληνικής Επανάστασης, και προτείνει την αποστολή Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα, μια κίνηση που αντανακλά την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

1824: Οι Κυβερνητικοί του Κουντουριώτη καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά, έδρα των Αντικυβερνητικών του Κολοκοτρώνη κατά τις εμφύλιες συγκρούσεις στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

1905: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούσβελτ, παρακολουθεί αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου μεταξύ Ναυτικού και Στρατού (6-6), κατά τον οποίο έντεκα παίκτες τραυματίζονται. Στη συνέχεια απειλεί να καταργήσει το σπορ, αν δεν θεσπιστούν κανόνες για τη σωματική ασφάλεια των παικτών.

1915: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη νέα γενική Θεωρία της Σχετικότητας, η οποία περιγράφει τη βαρυτική δύναμη μέσω των καμπυλώσεων του χωροχρόνου παρουσία μάζας. Βασική αρχή της θεωρίας είναι η ισοδυναμία των επιταχυνόμενων συστημάτων αναφοράς με συστήματα που βρίσκονται εντός βαρυτικού πεδίου.

παλαιστινη

1947: Ταραχές ξεσπούν στην Ιερουσαλήμ, μετά την απόφαση του ΟΗΕ να διαχωρίσει την Παλαιστίνη σε δύο κράτη (Εβραϊκό και Παλαιστινιακό).

1956: Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για να ξεκινήσουν την Επανάσταση, εναντίον του δικτάτορα Φουλσένσιο Μπατίστα.

1971: Το εμιράτα Ατζμάν, Άμπου Ντάμπι, Ντουμπάι, Ουμ αλ-Καϊγιάν, Ρας αλ-Καϊμά, Σάρια και Φουτζέιρα σχηματίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

1979: Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στο ελληνικό μπάσκετ με την ομάδα του Άρη και σημειώνει 30 πόντους σε αγώνα της ομάδας του με τον Ηρακλή.

1984: Μεγάλες ποσότητες ισοκυανικού μεθυλίου και άλλων τοξικών ουσιών διέρρευσαν από το εργοστασίο της Union Carvide κοντά στο Μποπάλ της Ινδίας, με αποτελέσμα το θάνατο περίπου 15.000 ανθρώπων και την πρόκληση αναπηριών σε περίπου 500.000.

1985: Υιοθετείται η Ενιαία Πράξη της ΕΟΚ για μία αγορά χωρίς σύνορα. Θα τεθεί σε εφαρμογή το 1993 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

1988: Η Μπεναζίρ Μπούτο αναλαμβάνει πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός σε ισλαμικό κράτος (στο Πακιστάν).

2001: Η Enron, μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρίες των ΗΠΑ, με έδρα το Χιούστον, κηρύσσει χρεοκοπία, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές καταρρεύσεις στην ιστορία. Η χρεοκοπία της Enron αποκαλύπτει ένα δίκτυο οικονομικών ατασθαλιών και απάτης, που περιλάμβανε πλασματικά κέρδη και κρυφά χρέη. Το σκάνδαλο προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς τις εταιρικές πρακτικές, οδήγησε στην κατάρρευση της λογιστικής εταιρείας Arthur Andersen και έφερε αυστηρότερη νομοθεσία για τη διαφάνεια στις επιχειρήσεις, όπως ο νόμος Sarbanes-Oxley.

2010: Ξεκινά η λειτουργία της εφαρμογής μηνυμάτων και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Viber, που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ από τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Στρατού Ταλμόν Μάρκο.

Γεννήσεις

1859 – Ζωρζ Σερά, γάλλος ζωγράφος, πρωτοπόρος του πουαντιγισμού, με έργα όπως το «Κυριακάτικο απόγευμα στο νησί Γκραντ-Ζατ»

1921 – Ιάκωβος Καμπανέλλης, έλληνας συγγραφέας, πατέρας του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, γνωστός για το έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο»

1923 – Μαρία Κάλλας, ελληνίδα υψίφωνος, θρυλική φιγούρα της όπερας, με παγκόσμια φήμη και ανεπανάληπτες ερμηνείες

1944 – Διονύσης Σαββόπουλος, έλληνας τραγουδοποιός, με σημαντική συνεισφορά στη σύγχρονη ελληνική μουσική

1978 – Νέλι Φουρτάντο, καναδή τραγουδίστρια, γνωστή για παγκόσμιες επιτυχίες όπως «I’m Like a Bird» και «Maneater»

1981 – Μπρίτνεϊ Σπίαρς, αμερικανίδα τραγουδίστρια, η «πριγκίπισσα της ποπ», με τεράστιες επιτυχίες όπως «…Baby One More Time» και «Toxic»

Θάνατοι

1547 – Ερνάν Κορτές, ισπανός εξερευνητής, ο κατακτητής του Αζτέκικου πολιτισμού και ιδρυτής της Νέας Ισπανίας

1594 – Γεράρδος Μερκάτορ, φλαμανδός χαρτογράφος, γνωστός για τη δημιουργία του παγκόσμιου χάρτη με προβολή Μερκατορίου

1980 – Ρομέν Γκαρί, λιθουανός συγγραφέας και διπλωμάτης, ο μόνος που έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Goncourt

1980 – Ρόζα Εσκενάζυ, ελληνίδα τραγουδίστρια, εμβληματική φωνή του ρεμπέτικου τραγουδιού

1993 – Πάμπλο Εσκομπάρ, κολομβιανός έμπορος ναρκωτικών, ηγετική φιγούρα του καρτέλ του Μεντεγίν, που άφησε πίσω του μια διαβόητη κληρονομιά

2008 – Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, έλληνας ηθοποιός, που έφυγε πρόωρα, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Γιορτάζουν

Μερόπη, Σολομώντας, Πορφύριος, Πορφυρή