Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ «In Progress» επιστρέφει στο «Κινητήρας Studio», που από τις 26 Σεπτεμβρίου και για έναν περίπου μήνα φιλοξενεί οκτώ θεατρικά και χορευτικά έργα «μικρού μήκους», διάρκειας 30’ – 40’.

Φέτος, απαραίτητο στοιχείο του φεστιβάλ είναι η άμεση επαφή με το κοινό που συμμετέχει ενεργά στο τέλος κάθε παράστασης μέσα από δημιουργικές συζητήσεις, ερωτηματολόγια και άλλους ευφάνταστους τρόπους ανταλλαγής ιδεών. Έτσι, καλλιτέχνες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωμένο έργο, αλλά «υπό διαμόρφωση», δοκιμάζουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους στην αρχή τής σεζόν και οδηγούνται με τη βοήθεια του κοινού σε μια μελλοντική ολοκληρωμένη παράσταση.

Κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι η έρευνα, ο πειραματισμός και η εξέλιξη της δημιουργικής διαδικασίας, αλλά και το πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τη γνώμη του κοινού και μέσω της ανταλλαγής ιδεών με αυτό. Ανάμεσα στο κοινό, καλλιτέχνες από τον χώρο του χορού και τον άλλον, του θεάτρου, συμμετέχουν στη διαδικασία του «In Progress», κάνοντας τις δικές τους παρατηρήσεις / προτάσεις στις ομάδες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα οκτώ έργα που παρουσιάζονται επιλέχθηκαν μεταξύ 35 υποψηφίων, έπειτα από το ανοιχτό κάλεσμα που προηγήθηκε. Μεταξύ αυτών είναι και δύο ομάδες από τη Θεσσαλονίκη και το Ναύπλιο. Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Reich» της ομάδας «ανθρΩπάκια» που διακρίθηκε στον περσινό διαγωνισμό με τίτλο «Πόσο ρατσιστής είσαι». Το βραβείο που κέρδισε πέρσι η ομάδα υποστήριξε την εξέλιξη της δουλειάς της και πλέον το «Reich» ανεβαίνει με τη μορφή ολοκληρωμένης παράστασης, στις 18/10 (21:15), στις 19/10 (19:00) και στις 20/10 (21:15).

Στο «In Progress 2013», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος residency «Καλλιτέχνες με Κρίση», όλες οι ομάδες θα συμμετέχουν με αμοιβή (βάση εισιτηρίου), ενώ τα έργα που θα ξεχωρίσουν θα έχουν την ευκαιρία να «στεγαστούν» στον Κινητήρα για περισσότερες παραστάσεις.

Μέσω των εισιτηρίων, οι ομάδες θα δημιουργήσουν το κεφάλαιο που χρειάζονται, για να εξελίξουν τη δουλειά τους και να μπορέσουν να δημιουργήσουν μία ολοκληρωμένη παράσταση.

Με αυτόν τον τρόπο οι νέες ομάδες έχουν ένα ακόμη κίνητρο και μια πρώτη οικονομική στήριξη για τη συνέχεια της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας. Για τον λόγο αυτό παραμένει η χαμηλή τιμή του εισιτηρίου στα 8 ευρώ για κάθε παράσταση και στα 12 ευρώ (για δύο παραστάσεις).