Υπό τον κλοιό ισχυρής αστυνομικής δύναμης πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των γυναικοκτονιών στην Τουρκία, η συχνότητα των οποίων σημειώνει το τελευταίο διάστημα αλματώδη αύξηση.
Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην ‘Αγκυρα, όπου η Αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να συγκροτήσουν πορεία, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου της τουρκικής πρωτεύουσας.
Στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκηδόνα, στην ασιατική πλευρά της πόλης της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από έκκληση της Ομοσπονδίας Νέων Φεμινιστριών και άλλων γυναικείων οργανώσεων, η συμμετοχή ήταν μαζική. Κεντρικά συνθήματα ήταν «Τέλος στους δολοφόνους, τους βιαστές, την ατιμωρησία και τον εκφοβισμό», «Δικαιώμα, Δίκαιο, Δικαιοσύνη» και «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία».
Μικρότερη σε όγκο συγκέντρωση έλαβε χώρα και στο Πέρα, στο τέλος της κεντρικής Μεγάλης Οδού (Ιστικλάλ), στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου οι συγκεντρωμένοι, κυρίως φοιτητές και γυναίκες, κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, όπως «δεν περπατάς ποτέ μόνη», «γυναίκες, ζωή, ελευθερία», «δεν θέλουμε να πεθαίνουμε στους δρόμους», «οι άντρες σκοτώνουν, το κράτος προστατεύει», «οι δολοφόνοι θα λογοδοτήσουν στους φοιτητές» κ.λπ. Πολύ ισχυρή ήταν η παρουσία της Αστυνομίας, η οποία σχημάτισε κλοιό γύρω από το συγκεντρωμένο πλήθος από άνδρες των μονάδων καταστολής και κάγκελα.
Στην ‘Αγκυρα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Τσάνκαγια, έπειτα από έκκληση της Ομοσπονδίας Νέων Φεμινιστριών, όπου ακούστηκαν παρόμοια συνθήματα. Η Αστυνομία αρχικά ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος να διαλυθεί, επειδή δεν είχε λάβει την άδεια των αρχών για τη συγκέντρωση, ωστόσο δεν επενέβη για να τη διαλύσει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ακολουθούσε πορεία.
Επεισοδιακή ήταν πάντως η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου της ‘Αγκυρας, όπου ομάδα γυναικών δικηγόρων κουρδικής καταγωγής ύψωσε πανό στην κουρδική γλώσσα που έγραφε «γυναίκες, ζωή, ελευθερία». Αντέδρασε η αποκαλούμενη «Ομάδα Εθνικιστών Τούρκων Δικηγόρων» φωνάζοντας «έξω οι τρομοκράτες από τον δικηγορικό σύλλογο» και ακολούθησαν επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε ένα μέλος του συλλόγου.
Μια σειρά φρικτών γυναικοκτονιών τους τελευταίους μήνες συγκλόνισε και προκάλεσε οργή σε ολόκληρη την Τουρκία, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δεσμευτεί για σκληρότερες ποινές στους ενόχους και να σταματήσει τις πρόωρες αποφυλακίσεις.
Ωστόσο γυναικείες οργανώσεις και προοδευτικοί πολίτες θεωρούν ότι ασφάλεια των γυναικών δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα του ισλαμιστικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
πηγή: ΑΠΕ