Με μια απρόσμενη ανακοίνωση, χθες ο Casey Stoner δήλωσε στους εμβρόντητους δημοσιογράφους που είχαν μαζευτεί για την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα στο Le Mans, ότι έχει αποφασίσει να αποσυρθεί στο τέλος της αγωνιστικής σεζόν.

Το είχαμε γράψει πριν 15 μέρες, αφού είχαμε βεβαιωθεί ότι η πηγή ήταν αξιόπιστη, αλλά δεν θέλαμε να το δεχτούμε. Να όμως που τελικά ο ισπανός δημοσιογράφος που κατακρίθηκε έντονα, είχε δίκιο.

Η φωνή του Stoner ήταν σπασμένη από τη συγκίνηση και μίλησε με το κεφάλι ελαφρά σκυφτό, πιθανώς για να κρύψει κάτω από το γείσο του τζόκεϊ το πρόσωπό του, καθώς πρόφερε τα λόγια που κανείς από τους παρισταμένους δεν ήθελε να πιστέψει.

Ανέφερε ως αιτία την απογοήτευσή του για τον δρόμο που έχουν πάρει οι αγώνες ΜοtoGP. Ο 26χρονος κορυφαίος της Repsol Honda, πρωταθλητής 2011 και ταχύτερος εδώ και 5 τουλάχιστον χρόνια αναβάτης στον κόσμο, είπε ακόμα ότι η απόφασή του δεν σχετίζεται με τη γέννηση της κόρης του, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στο ότι έχει πάψει να παθιάζεται με τους αγώνες.

«Αποφάσισα να αποσυρθώ στο τέλος αυτής της σεζόν. Δεν είναι απόφαση της στιγμής, το σκέφτομαι ήδη από το 2009. Το σκέφτηκα πολύ, το συζήτησα πολύ με την οικογένεια και τη σύζυγό μου, είναι μια απόφαση με την οποία έπαιζα εδώ και δυο χρόνια».

«Δεν θα συμμετάσχω στο πρωτάθλημα του 2013. Θα τελειώσω τη σταδιοδρομία μου στα MotoGP στο τέλος αυτής της σεζόν και θα προχωρήσω σε άλλα πράγματα στη ζωή μου».

«Μετά από τόσα χρόνια στο σπορ που λατρεύω και για το οποίο εγώ και η οικογένειά μου κάναμε τόσες θυσίες, αφού για πολλά χρόνια πασχίσαμε να φτάσουμε στο σημείο όπου έχουμε φτάσει, το άθλημα άλλαξε και σε τέτοιον βαθμό που πλέον δεν το απολαμβάνω. Δεν είμαι πια εξίσου παθιασμένος μαζί του και γι’ αυτό είναι καλύτερα να αποσυρθώ τώρα».

«Είναι πολλά αυτά με τα οποία έχω απογοητευθεί, και πολλά που έχω λατρέψει σε αυτό το σπορ, αλλά δυστυχώς η πλάστιγγα έχει γείρει προς στη λάθος μεριά. Τα MotoGP ήταν πάντα ένα πρωτάθλημα για πρωτότυπα αλλά τώρα με τα CRT αυτό έπαψε να ισχύει».

«Και υπάρχουν αναβάτες (εδώ κοίταξε με νόημα τον Γάλλο Randy De Puniet) που αξίζουν να οδηγούν μια εργοστασιακή στα MotoGP, αλλά δεν βρίσκουν θέση. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω, τώρα έχουμε δύο πρωταθλήματα σε έναν αγώνα και αυτό δεν μπορεί κανείς να το κρύψει».

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις 2 εβδομάδες μετά την κατηγορηματική διάψευσή του προς ισπανικό περιοδικό ότι σκόπευε να αποσυρθεί στο τέλος του 2012. Στο Estoril ο Stoner ανέφερε ότι δεν είχε πάρει καμία σχετική απόφαση και ότι ήδη συζητούσε για μονοετή επέκταση του συμβολαίου του με το HRC.

Είχε ειρωνευτεί μάλιστα τους ισπανούς δημοσιογράφους στη συνέντευξη τύπου στο Estoril, λέγοντας ότι «ο κόσμος δεν θα έπρεπε να διαβάζει αυτά που γράφετε εσείς (οι ισπανοί δημοσιογράφοι)».

Ίσως μάθουμε κάποτε και τους πραγματικούς λόγους της απόσυρσης, καθώς κάτι δεν «κολλάει» σε όλα αυτά. Ο Stoner στα 16 του ξεσήκωσε την οικογένειά του από την Αυστραλία για να δοκιμάσει την τύχη του στην Αγγλία, που αποτελεί και δεξαμενή νέων οδηγών. Πούλησαν τα πάντα και άλλαξαν ήπειρο με σκοπό να είναι κοντά στα πράγματα και όνειρο να φτάσουν εδώ ακριβώς που βρίσκονται σήμερα.

Δεν αποτελεί μέρος της ιδιοσυγκρασίας ενός οδηγού αγώνων και ειδικά αυτού του επιπέδου, να εγκαταλείπει στα 26 του χρόνια έχοντας κατακτήσει «μόλις» δύο παγκόσμιους τίτλους. Και σίγουρα δεν του φταίνε οι CRT μοτοσυκλέτες…

Όπως κι αν έχει, η απόφαση του Stoner θα φέρει τριγμούς στο σπορ. Από τη μία ήταν το άστρο του Rossi που έχει θολώσει, αν φύγει κι ο Stoner, η δημοτικότητα του motoGP θα δεχτεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.