Ο Nimrod Sapir είναι ένας σχεδιαστής από το Ισραήλ που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του δραστηριότητας στο να σχεδιάσει εναλλακτικά οχήματα.

Πριν 4 χρόνια είχε παρουσιάσει το Tagabike που είχε συνδυάσει τα πλεονεκτήματα του ποδηλάτου και του καροτσιού, ώστε να γίνει ένα πολυχρηστικό μεταφορικό –με κάθε έννοια – μέσο.

Η νέα του έμπνευση περιλαμβάνει δύο μοντέλα που φιλοδοξούν να γίνουν τα μικρότερα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το MyWay Compact είναι το πιο μικρό και είναι τόσο συμπαγές και πρακτικό ώστε είναι πιθανό να γίνει ανάρπαστο στο μέλλον για τις καθημερινές μετακινήσεις.

“Πάντα αναζητούσα τρόπους μεταφοράς πιο πρακτικούς, γρήγορους και αυτόνομους” λέει ο Sapir. “Πάντα είχα ποδήλατα μοτοσυκλέτες, πατίνια, μέχρι και skateboards. Το MyWay είναι η εξέλιξη στην έρευνά μου για μια ιδανική λύση για τη μεταφορά και την εξοικονόμηση χρόνου.”

“Γιατί να χρησιμοποιείς ενάμιση τόνο μετάλλου για να μεταφέρεις 80 kg ενός ανθρώπου, όταν μπορείς να μεταφέρεις το δικό σου όχημα που να ζυγίζει μόλις 12 κιλα; Και να το παίρνεις παντού μαζί σου. Στο γραφείο, το supermarket, σε φιλικά σπίτια και στα ραντεβού σου.”

Το πρώτο MyWay είναι ήδη διαθέσιμο (το MyWay Quick) και κοστίζει 2.100 δολάρια, περίπου 1.750 ευρώ. Παρότι ζυγίζει μόλις 12.3 kg και αναδιπλούμενο χωράει σχεδόν παντού, ο Sapir λέει ότι το MyWay Quick είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο μέχρι να τελειοποιήσει και να βγάλει το MyWay Compact στην παραγωγή.

“Αφού έκανα την έρευνά μου, αποφάσισα να επενδύσω μόνος μου στην παραγωγή του MyWay Quick και αυτό κάνει την επέκταση και ανάπτυξη κάπως πιο αργή απ’ ό,τι θα ήθελα” λέει ο Sapir.

“Για να εξελίξω σωστά και να καταφέρω να παράξω επαρκείς ποσότητες από το MyWay Compact αναζητώ συνεργάτες και κατά προτίμηση κάποιον που μπορεί να παρέχει κάτι περισσότερο από απλά οικονομική στήριξη. Κάποιες εταιρείες ίσως που έχουν ήδη κάποιο δίκτυο ή γραμμή παραγωγής, θα έφερναν την επιτυχία πιο κοντά.”

Το MyWay Compact έχει περισσότερες δυνατότητες από το MyWay Quick και ζυγίζει λίγο περισσότερο σήμερα (13.5 kg). Έχει μεγαλύτερο όμως μέγεθος και δυνατότητα μεταφοράς μικρών αποσκευών.

“Έχουμε ένα πρωτότυπο που λειτουργεί και είμαστε έτοιμοι για παραγωγή. Μέχρι να συμβεί αυτό, το MyWay Quick υπάρχει για να προσφέρει ένα όχημα βάρους μόλις 12 kg που μπορεί να σας πάει 20 χιλιόμετρα μακριά σε μία ώρα. Πρόκειται για το μικρότερο και ελαφρύτερο όχημα με κινητήρα στον κόσμο,” συμπληρώνει περιχαρής.

Ο Nimrod είναι πεπεισμένος ότι και τα δύο δημιουργήματά του μπορούν να πέσουν κάτω από τα 10 κιλά βάρους, χρησιμοποιώντας κάποια πιο ‘εξωτικά’ υλικά.


Δείτε το μαζεμένο και σε πλήρη ανάπτυξη στο video