Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής μας ευεξίας, και οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πέντε βασικές ενέργειες που μπορούν να τη βελτιώσουν όταν υιοθετηθούν στην καθημερινότητά μας και πραγματοποιούνται τακτικά.
Οι δραστηριότητες αυτές προέκυψαν από μεγάλες μελέτες σε Αυστραλία και Καναδά, και οι ειδικοί, που μίλησαν στο Yahoo Life για αυτές, εξηγούν τη σημασία τους για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavior Research and Therapy, έδειξε ότι όταν οι συμμετέχοντες περιόρισαν (έως και 25%) αυτές τις δραστηριότητες, παρουσίασαν σημαντική μείωση στην ψυχική τους ευημερία.
«Περιμέναμε να δούμε επιπτώσεις, αλλά δεν περιμέναμε να μειωθεί τόσο γρήγορα ή να χρειαζόταν τόσος χρόνος για να ανακάμψουν ορισμένοι άνθρωποι», εξήγησε στο MedicalXpress ο συγγραφέας της μελέτης Νικολάι Τίτοφ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie .
1. Υγιή μοτίβα σκέψης
Η καλλιέργεια υγιών σκέψεων περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας αισιόδοξης αλλά ρεαλιστικής στάσης απέναντι στον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή γενικότερα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η αντιμετώπιση των προκλήσεων με καλοσύνη και συμπόνια μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη. Η ενίσχυση των θετικών σκέψεων μπορεί να επιτευχθεί μέσω τεχνικών όπως η ενσυνειδητότητα, η θεραπεία ή η τήρηση ημερολογίου, που βοηθά στην ενδοσκόπηση και την αναγνώριση των θετικών στοιχείων της ζωής.
2. Σχεδιασμός για το μέλλον
Αν και συχνά ακούμε ότι πρέπει να «ζούμε τη στιγμή», ο σχεδιασμός για το μέλλον έχει πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη. Η θέσπιση μικρών, ρεαλιστικών, στόχων προσφέρει κατεύθυνση, μειώνει το άγχος και ενισχύει την αίσθηση του σκοπού. Ακόμα και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχουμε σχεδιάσει, η ύπαρξη ενός πλάνου μπορεί να μας προσφέρει ασφάλεια και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτα γεγονότα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
3. Συμμετοχή σε ουσιαστικές δραστηριότητες
Η ενασχόληση με δραστηριότητες που μας γεμίζουν και μας φέρνουν χαρά μπορεί να ενισχύσει την ευτυχία και τη σύνδεσή μας με τους άλλους. Είτε πρόκειται για ένα χόμπι, μια βόλτα ή μια καινούργια εμπειρία, οι δραστηριότητες αυτές απελευθερώνουν ορμόνες ευχαρίστησης όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.
Επιπλέον μας βοηθούν να ζούμε σε αρμονία με τις αξίες μας και εάν πρόκειται για ομαδικές δράσεις ή συνδέονται με μια κοινότητα, ενισχύουν την αίσθηση του «ανήκειν», δηλαδή του να είναι κάποιος μέλος μιας ομάδας, το οποίο αποτελεί μια βασική συναισθηματική ανάγκη του ανθρώπου, εξασφαλίζοντας τη σύνδεση και την αποδοχή.
4. Υιοθέτηση υγιεινών ρουτινών
Οι υγιεινές ρουτίνες βρίσκονται στον πυρήνα της γενικής μας ευεξίας. Η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η ισορροπημένη διατροφή συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Η δομή και η συνέπεια στις καθημερινές μας συνήθειες ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και μας βοηθούν να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος. Εάν η εφαρμογή όλων αυτών μοιάζει δύσκολη, ξεκινήστε με μικρές αλλαγές, όπως η προσθήκη μιας υγιεινής συνήθειας κάθε φορά και σταδιακά θα χτίσετε τη βάση.
5. Σύνδεση με φίλους και οικογένεια
Η ανθρώπινη επαφή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχικής μας υγείας. Οι τακτικές επαφές με φίλους και οικογένεια – τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα – μειώνουν το άγχος, ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και προσφέρουν συναισθηματική στήριξη. Από μια απλή βόλτα μέχρι μια κοινή έξοδο, η τακτική σύνδεση με τους αγαπημένους μας δημιουργεί ένα δίκτυο υποστήριξης που μας προστατεύει από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.