Οι ασθένειες που εμφανίστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2023 στην ελληνική κτηνοτροφία και κυρίως στα κοπάδια των αιγοπροβάτων, ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τους Ελληνες κτηνοτρόφους, που είδαν τα ζωντανά τους να οδηγούνται στη σφαγή για προληπτικούς κυρίως λόγους, προκειμένου να μην επεκταθεί η ασθένεια και σε άλλα κοπάδια.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον Έβρο και παρά τα μέτρα κατάφεραν οι ασθένειες να εμφανιστούν και σε ζώα σε περιοχές της Μακεδονίας, αλλά και της Θεσσαλίας και κυρίως της Μαγνησίας, όπου ελήφθησαν αυστηρά μέτρα απομόνωσης και στη συνέχεια θανάτωσης.

Οι ειδικοί λένε ότι σημαντικό μέτρο προφύλαξης και αποτροπής των ασθενειών είναι η συνεχής παρακολούθηση των μονάδων εκτροφής από κτηνίατρο – κάτι που θεωρείται απαραίτητο για μία πληθώρα εργασιών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Γιώργος Γάτος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «την περίοδο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο και κατά το τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης, πρέπει να γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί του κοπαδιού […]

Η διαχείριση και η παρακολούθηση της μονάδας είναι πολύ σημαντική διότι ρυθμίζει όλο το πρόγραμμα αναπαραγωγής, το οποίο στη συνεχεια καθορίζει και την γαλακτοπαραγωγη αλλά είναι εξίσου απαραίτητη για τον έλεγχο της υγείας των ζώων». 

Για τους λόγους αυτούς, κάθε χρόνο, κατά την περίοδο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, πραγματοποιούνται προγραμματισμένες επισκέψεις από τον κτηνίατρο παραγωγής στις κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων.