Τα «αποκαλυπτήρια» των «εκλεκτών» των κομμάτων για την Προεδρία της Δημοκρατίας πυροδότησαν την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με την κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να αποκτά και ευρύτερα χαρακτηριστικά, πυροδοτώντας το όποιο συναινετικό κλίμα είχε επιχειρηθεί να καλλιεργηθεί μετά τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή στις 4 Δεκεμβρίου, ενάμιση δηλαδή σχεδόν μήνα πριν.
Η επιλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας τροφοδότησε τον αντιπολιτευτικό μύλο, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση με την κριτική να εστιάζεται σε δύο πεδία: 1) ότι επρόκειτο για μια καθαρά παραταξιακή επιλογή και 2) πώς στηρίζουν την υποψηφιότητά τους οι Σπαρτιάτες, δηλαδή η ακροδεξιά. Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, με τα κυβερνητικά στελέχη να αποδομούν το αφήγημα που επιχειρούσε να στήσει η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αφενός δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών και αφετέρου πώς η προσωπικότητα Τασούλα έχει καθαρά ενωτικό πρόσημο και συνεπώς η όποια κριτική γίνεται για καθαρά μικροκομματικούς λόγους.
Νέο πεδίο σύγκρουσης
Παράλληλα, μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη που αποκλείουν το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη γαλάζια παράταξη και αντιτάσσουν πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες τηλεοπτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Παύλος Γερουλάνος προχώρησε το σκεπτικό ένα βήμα περισσότερο, καθώς ερωτηθείς για το αν θα χωρούσαν όλοι σε μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση δηλαδή οι κ.κ. Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου και Φάμελλος απάντησε θετικά, λέγοντας «Βεβαίως χωράνε όλοι. Ο καθένας εκεί που του αρμόζει. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι τυφλά, αλλά να συμμετέχουν στην εδραίωση προοδευτικών προτάσεων για την κοινωνία».
Σκληρή ήταν η απάντηση της ΝΔ, η οποία σταχυολογώντας τις δηλώσεις Γερουλάνου επισήμανε ότι «η πυξίδα του ΠΑΣΟΚ δείχνει πλέον ξεκάθαρα ως συνοδοιπόρους του τα κόμματα της δραχμής».
Στήνουν αφήγημα για την επόμενη μέρα
Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή την προεδρική εκλογή, τα κόμματα αναδιατάσσονται στο πολιτικό σκηνικό. Δεδομένου ότι η εκλογική χρονιά όπως έχει προσδιοριστεί από τον πρωθυπουργό είναι το 2027, με το ξεκίνημα του 2025 τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση θέτουν τις προτεραιότητές τους.
Σε επίπεδο πολιτικών ισορροπιών και με αφορμή τα περί συγκυβέρνησης με τις κεντροαριστερές δυνάμεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αυτό που προτάσσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η πολιτική σταθερότητα, δημοσκοπικά η απόσταση από την αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ποσοστιαία να διευρύνεται και για το λόγο αυτό επιχειρούν να καταδείξουν ότι ουσιαστικά στηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι παίρνουν πακέτο τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές δυνάμεις, με την κυβέρνηση την ίδια στιγμή να προτάσσει τα πλεονεκτήματα της αυτοδυναμίας.