Ως κίνηση ρουά ματ στην προεδρική σκακιέρα ερμηνεύεται από την κυβέρνηση η απόφαση του πρωθυπουργού για την πρόταση του Κωνσταντίνου Τασούλα και αυτό γιατί προκάλεσε πολιτικό «βραχυκύκλωμα» στην αντιπολίτευση, καθώς δεν μπορεί να κατηγορήσει ουδείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν πολιτεύεται κατά τη διάρκεια της εξάχρονης διακυβέρνησής του με γνώμονα τη διεύρυνση, αλλά και γκρεμίζοντας τις κομματικές ταμπέλες, υπό προϋποθέσεις.

Στη δεδομένη στιγμή έκρινε ότι μια επιλογή με αδιαμφισβήτητα ενωτικά χαρακτηριστικά, η οποία θα τονώνει το εσωκομματικό του ακροατήριο αλλά και θα αποδυναμώνει τα αντεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης ήταν η πιο σωστή. Και σε αυτή την απόφαση βάρυνε και το γεγονός ότι δεν ήθελε να δείξει ούτε ότι «σέρνεται» πίσω από τα «θέλω» των πολιτικών του αντιπάλων που ζητούσαν κεντροαριστερό πρόσωπο, ούτε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε τον σπόρο ενδεχομένως για μια μελλοντική συγκυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που δημοσκοπικά η απόσταση της ΝΔ παραμένει μεγάλη σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κωνσταντίνος Τασούλας - Κυριάκος Μητσοτάκης

Έτσι, η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το πολιτικό τοπίο, καθώς το ΠΑΣΟΚ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση για την Προεδρία της Δημοκρατίας έβαλε πολιτικό αυτογκόλ κατά την κυβέρνηση.

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θέλοντας να βρει επιχειρήματα για την υποψηφιότητα του κ. Γιαννίτση, δήλωσε από το βήμα της Βουλής: «Προτείναμε για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Τάσο Γιαννίτση, που συμβολίζει την Ελλάδα της προνοητικότητας, την Ελλάδα που εάν έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει στον σωστό χρόνο πολύ πιθανόν να μην είχαμε ζήσει τη μνημονιακή καταστροφή».

Και εξηγούσαν: «Μόνο που η μεταρρύθμιση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό το 2001, την οποία υπονοεί ο κ. Ανδρουλάκης ως προνοητική πολιτική, που μάλιστα θα απέτρεπε τη μνημονιακή καταστροφή, μπλοκαρίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως προκύπτει, ο κ. Γιαννίτσης χρειαζόταν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2001 και όχι το 2025».

Τι διαπίστωσαν στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης όπως πλέον έχει διαμορφωθεί, διαπίστωναν ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να σταθούν μαζί απέναντι στην κυβέρνηση. Και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να συγκρουστούν, με τον Σωκράτη Φάμελλο να κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για κομματικούς εγωισμούς και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μιλά για υποκρισία.

Απαντώντας επίσης στο ακροδεξιό αφήγημα που επιχείρησε να στήσει η αντιπολίτευση κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πηγαίνει χέρι χέρι με τους Σπαρτιάτες, θύμιζαν ότι η ΝΔ ήταν εκείνη που εξάρθρωσε τη Χρυσή Αυγή, έφτιαξε τον αντιρατσιστικό νόμο αλλά και τη διακοπή χρηματοδότησης των κομμάτων – εγκληματικών οργανώσεων και πάντα στάθηκε έμπρακτα απέναντι στην ακροδεξιά. Και ξεκάθαρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΝΔ δεν θεωρεί ευπρόσδεκτες τις ψήφους των Σπαρτιατών.

«Άλλοι κατ’ όνομα προοδευτικοί Πρόεδροι της Βουλής ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι οι ψήφοι δεν έχουν χρώμα, αναφερόμενοι στις ψήφους της Χρυσής Αυγής», θύμιζε κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενος στη φράση που είχε πει ο Νίκος Βούτσης όταν συζητούνταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί ΣΥΡΙΖΑ.

Και η επιλογή όμως του Νικήτα Κακλαμάνη για τη θέση του Προέδρου της Βουλής θεωρούν ότι φέρνει σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς αντιπάλους του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη αποδοχή σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής και ο οποίος το 2019 είχε λάβει 290 ψήφους ως υποψήφιος αντιπρόεδρος της Βουλής. Και βεβαίως αποτελεί άλλο ένα κλείσιμο του ματιού στο εσωτερικό της ΝΔ.