Μετά από μια ημέρα γεμάτη ένταση και ανατροπές, ο Γάλλος οδηγός της ΚΤΜ, ANTOINE MEO κέρδισε στην κατηγορία Enduro 1 (έως 250 κ.εκ.). Στην Ε2 (έως 450 κ.εκ.) ήταν ο πολυπρωταθλητής Φινλανδός JUHA SALMINEN με Husqvarna εκείνος που έκανε την τέλεια έναρξη της σεζόν, όπως και ο γάλλος CHRISTOPHE NAMBOTIN της KTM. Στην κατηγορία Juniors ένας ακόμη γάλλος, ο Mathias BELLINO έφερε την Husaberg στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Πέρα από την υπεροχή των πρωταγωνιστών δύο οδηγοί ξεκίνησαν με μία θέση στο βάθρο της Ε3: ο Εσθονός οδηγός της TM, Aigar LEOK και ο ισπανός Oriol MENA της Husaberg’s. Ο Oscar BALLETTI (I – Beta) και ο Μarc BOURGEOIS (F – Yamaha) ανέβηκαν επίσης στο βάθρο της Ε2 και Ε1 αντίστοιχα

Στην Ε1, ο MEO ήταν μόλις 3ος στην πρώτη ΜΧ ειδική και στη συνέχεια είχε μια μικρή πτώση στο Extreme Test. Παρότι ο αγώνας δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες συνθήκες για εκείνον, πίεσε πολύ στις ειδικές που ακολούθησαν και κέρδισε και τις πέντε!. Ο δις πρωταθλητής κατάφερε να επικρατήσει με μια εντυπωσιακή διαφορά 81δευτερολέπτων από τον νικητή της κατατακτήριας ειδικής της Παρασκευής –οδηγό της HM Honda’s RODRIG THAIN. «Η νίκη σε αυτό τον αγώνα είναι ένα ονειρεμένο αποτέλεσμα για εμένα», δήλωσε ο ΜΕΟ. «Ήμουν άρρωστος όλη την εβδομάδα και δεν το περίμενα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που κερδίζω τόσο νωρίς σε αυτό το πρωτάθλημα».

Από την άλλη, ο ταχύτερος της Ε1 στην 1η ειδική, THAIN δυσκολεύτηκε να διατηρήσει την πρωτιά και έδωσε μάχη για να διατηρήσει έστω την δεύτερη θέση. Ο MARC BOURGEOIS της YAMAHA) έμεινε 3ος για μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου, ωστόσο αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις της πρώτης ημέρας του αγώνα.

Ο Lorenzo SANTOLINO (E) στον πρώτο του αγώνα με την Husqvarna ήταν 4ος,, μπροστά από τους Eero REMES (F – KTM) και Matti SEISTOLA (F – Husqvarna).

Στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική Ε2 την τέλεια έναρξη έκανε ο πολύπειρος Juha SALMINEN. Ήταν μόλις 6ος στο Super Test της Παρασκευής, όμως ακολουθώντας την γνωστή του τακτική, οδήγησε χωρίς ρίσκο πιέζοντας διαρκώς. Στον τερματισμό ήταν 18 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Ivan CERVANTES (E – Gas Gas). «Είναι η καλύτερη έναρξη της σεζόν που θα μπορούσα να ελπίζω» δήλωσε ο SALMINEN. «Προσπάθησα να οδηγώ στρωτά και με σταθερά γρήγορο ρυθμό, χωρίς λάθη και ευτυχώς όλα πήγαν καλά και μπόρεσα να κερδίσω».

Ο CERVANTES δεν μπόρεσε να πλησιάσει τον SALMINEN, όμως έτσι αποσπάστηκε από τον Oscar BALLETTI (I – Beta) που συνάντησε κάποιες δυσκολίες. Με χρόνους εκτός 5άδας ήταν η νίκη του στην σκληρή ειδική «Enduro» που τον ανέβασε στο βάθρο.

Χάνοντας οριακά το βάθρο ο ισπανός Cristobal Guerrero (KTM) έμεινε 4ος, εμπρός από τον Johnny AUBERT (F-ΚΤΜ) που μέτρησε αρκετά λάθη και τον γάλλο Pierre-Alexandre RENET (Husaberg).

Στην Enduro 3 (Ε3), ο NAMBOTIN ήταν ταχύτερος στις 5 πρώτες ειδικές και με διαφορά 50 δευτερολέπτων μπόρεσε να εξασφαλίσει τη νίκη της πρώτης ημέρας. «Δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι καλύτερο από τη σημερινή ημέρα» σχολίασε ο NAMBOTIN.

«Η μέρα μου ξεκίνησε ιδανικά και έχτισα μια διαφορά από νωρίς. Μακάρι και αύριο να είναι τόσο καλά».

Σημειώνοντας το πρώτο του βάθρο στο ΠΠ Enduro, ο νεαρός οδηγός από την Εσθονία, Aigar LEOK (TM) τερμάτισε 2ος. Ο πρώην οδηγός motocross αναδεικνύεται σε σοβαρό διεκδικητή του τίτλου, όπως όμως και ο Oriol MENA που τερμάτισε 3ος –για πρώτη φορά στο βάθρο μεγάλης κατηγορίας.

Ο πολύς Βρετανός David KNIGHT (KTM) δεν τα βρήκε εύκολα στην σκόνη και τα σκληρά εδάφη της Χιλής τερματίζοντας 4ος, μόλις 4 δευτερόλεπτα πίσω από τον LEOK. Ο οδηγός της Husaberg, Joakim LJUNGGREN (S) ήταν 5ος και ο Benoit FORTUNATO (F – Gas Gas) 6ος.

Την κατηγορία Junior κέρδισε ο 20χρονος γάλλος Mathias BELLINO με εντυπωσιακή διαφορά 76 δευτερολέπτων.
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Enduro έχει να επιδείξει το σημαντικό χαρακτηριστικό έναντι όλων των άλλων ειδών του μηχανοκίνητου αθλητισμού: Έχει τα περισσότερα εργοστάσια – κατασκευαστές να συμμετέχουν, 14 τον αριθμό και οδηγούς από 11 διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για το πιο “Παγκόσμιο” μεταξύ των Πρωταθλημάτων.