Συμπληρώνοντας σχεδόν ένα χρόνο πολέμου μεταξύ Παλαιστινίων κι Ισραηλινών στην Λωρίδα της Γάζας το κέντρο βάρους των στρατιωτικών επιχειρήσεων μεταφέρεται στην λιβανο-ισραηλινή μεθόριο μεταξύ της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. 

Όπως σε κάθε πόλεμο, διεξάγεται ένας παράλληλος πόλεμος παραπληροφόρησης με σκοπό την παραπλάνηση του αντιπάλου και της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Τα τελευταία 24ωρα ο πόλεμος παραπληροφόρησης έχει φουντώσει.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα γαλλικής εφημερίδας αλλά κι άλλων δυτικών ενημερωτικών πηγών διακινούν ειδήσεις οι οποίες είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας. Ειδήσεις του τύπου ότι «ιρανός κατάσκοπος» πρόδωσε την θέση του Νασράλλα στις ισραηλινές δυνάμεις συντελώντας στην δολοφονία του δεν έχουν την απαραίτητη αξιοπιστία, καθώς είναι γενικόλογες και δεν δίδουν συγκεκριμένα στοιχεία του χωροχρόνου και των εμπλεκομένων προσώπων. Το ίδιο ισχύει για «ειδήσεις» που αναφέρονται στην δήθεν ενδοτική στάση του Ιράν έναντι των αντιπάλων του σε σχέση με τους των συμμάχους του, λ.χ. ότι δήθεν το Ιράν «έδωσε» τον Ισμαήλ Χανίγιε. Περισσότερα στοιχεία απαιτούνται για να προσδώσουν αξιοπιστία στις εν λόγω ειδήσεις.

Ο Δρ Ευάγγελος Βενέτης

Μετά την δολοφονία των Ισμαήλ Χανίγιε και Χασσάν Νασράλλα τέτοιου είδους ειδήσεις διακινούνται από τους αντιπάλους της Συμμαχίας για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης για να πλήξουν την ενότητα της συμμαχίας διαταράσσοντας την εμπιστοσύνη των συμμάχων μεταξύ τους. Παράλληλα τείνουν να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη των εμπολέμων χωρών κι εν γένει σε παγκόσμια κλίμακα.

Το σημαντικό όμως είναι αυτού του είδους η παραπληροφόρηση, από όπου κι αν προέρχεται, να μην αναπαράγεται από άλλα ΜΜΕ σε δεύτερο χρόνο έχοντας γνώμονα την αλήθεια και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στα γεγονότα, τους αναγνώστες και τους εμπολέμους.