Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί εντός της εβδομάδας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικογραφία που σχετίζεται με την αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών τύπου P-3Β Orion του Πολεμικού Ναυτικού, συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη παραμένουν αχρησιμοποίητα εδώ και εννέα χρόνια στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα και την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Στην υπόθεση εμπλέκονται τα ονόματα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου, του επίσης πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθώς επί των ημερών διακυβέρνησής του λήφθησαν οι επίμαχες αποφάσεις. Κατά συνέπεια η επερχόμενη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή θα αφορά ειδικά τα δύο τελευταία πρόσωπα που φέρουν μέχρι και σήμερα την ιδιότητα του βουλευτή.

Η έρευνα που οδήγησε στην κατάθεση της δικογραφίας ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Παναγιώτης Σταμάτης. Ο κ. Σταμάτης κατήγγειλε τη μη υλοποίηση, εδώ και 9 χρόνια, της σύμβασης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την εταιρεία Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των πέντε P-3Β, αξίας 499.843.145 δολαρίων.

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται εναντίον όλων όσων συμμετείχαν και εμπλέκονται στη διαδικασία, με κατηγορίες για σοβαρές ποινικές παραβάσεις, όπως απιστία, δωροδοκία αξιωματούχων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Αυτές οι κατηγορίες υποδεικνύουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν ευθύνες όχι μόνο των πολιτικών προσώπων, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων που σχετίζονται με το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των πέντε προαναφερθέντων αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού είχε αποφασιστεί στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της 15ης Μαρτίου 2015. Μάλιστα, η διαδικασία κύλησε με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην ενεργοποίηση της συμφωνίας, καταβάλλοντας προκαταβολή 45 εκατομμυρίων δολαρίων στην Lockheed Martin μόλις 20 ημέρες μετά την έγκρισή της από το ΚΥΣΕΑ.

Η Lockheed ανέλαβε να ολοκληρώσει την αναβάθμιση των P-3Β έως το 2020, κάτι που φέρεται να μην έχει συμβεί εξ’ ολοκλήρου μέχρι σήμερα. Παρά την καταβολή της τελευταίας δόσης στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, η αναβάθμιση παραμένει σε εκκρεμότητα

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα Πρώτο Θέμα είχε δημοσιεύει επιστολή του αντιπροέδρου της Lockheed Martin και επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων στην Αθήνα, Ντένη Πλέσσα, (σ.σ. που δεν είναι πλέον στη ζωή) στην οποία τονιζόταν πως ο εκσυγχρονισμός των 5 αεροσκαφών P-3B με εκτιμώμενο κόστος 500 εκατ. δολάρια θεωρείται από την ίδια την επιχείρηση «μη οικονομικά αποδεκτός» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση».

Προειδοποιούσε μάλιστα στην ίδια επιστολή ότι η ανακατασκευή των υφιστάμενων P-3Β θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΥΣΕΑ και σε πλήρη αντίθεση από τις θέσεις της Lockheed, αποφάσισε να ενεργοποιήσει το σχέδιο της διακρατικής συμφωνίας Letter of Acceptance (LOA), εις βάρος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, του Ελληνικού Δημοσίου.