Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ βρίσκεται στο Μπέλφαστ για να πουλήσει τη συμφωνία του Γουίνδσορ στην Βόρεια Ιρλανδία, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την έγκριση των Ενωτικών για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την επίτευξη συμφωνίας για την άμβλυνση των περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία και για την ενίσχυση της εξουσίας του τοπικού κοινοβουλίου επί των κανόνων και των ρυθμίσεων που θα εφαρμοσθούν.
Η συμφωνία έχει ως στόχο την άρση της έντασης που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, μίας πολύπλοκης συμφωνίας που έθετε τους κανόνες των εμπορικών συναλλαγών για την Βόρεια Ιρλανδία, προσπαθώντας να λύσει το ζήτημα της διατήρησης ανοικτών των συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit. Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, οι ρυθμίσεις του οποίου στο μεταξύ κρίθηκαν «ανεφάρμοστες», μεταθέτει τα σύνορα που υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη θάλασσα που χωρίζει την Βόρεια Ιρλανδία από την Βρετανία.
Η επιτυχία της συμφωνίας του Γουίνδσορ εξαρτάται από την αποδοχή του ή μη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το κόμμα των προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας ακραιφνών υποστηρικτών της βρετανικής κυριαρχίας επί της επαρχίας, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εάν το DUP αποδεχθεί την συμφωνία, θα σταματήσει να μποϊκοτάρει την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 που έθεσε σε τέλος στην τριακονταετία των Troubles στην Βόρεια Ιρλανδία. Το μποϊκοτάζ που εφαρμόζει το DUP διαμαρτυρόμενο κατά του Πρωτοκόλλου έχει δημιουργήσει πολιτικό αδιέξοδο εμποδίζοντας την λειτουργία του καταμερισμού της εξουσίας μεταξύ των κοινοτήτων των Ενωτικών και των Ρεπουμπλικανών της Βόρεια Ιρλανδίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε στο Sky News ότι ο Ρίσι Σούνακ θα παρουσιάσει στο Μπέλφαστ πρακτικά τι έχει συμφωνηθεί, τονίζοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση έλαβε υπ’όψιν τις ανησυχίες των Ενωτικών που φοβούνται μήπως χάσουν τους στενούς τους δεσμούς με το Λονδίνο.
Το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν το πιο επίμαχο κεφάλαιο του Brexit και είχε αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, πλήττοντας την συνεργασία τους σε άλλους τομείς, όπως η επιστήμη και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Οι βρετανικές εφημερίδες, ανάμεσά τους και όσες υποστηρίζουν την σκληρότερη γραμμή απέναντι στις Βρυξέλλες, χαιρέτισαν τις υποχωρήσεις που πέτυχε ο βρετανός πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, αν και τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί αν αυτές οι υποχωρήσεις είναι αρκετές για να πεισθεί το DUP να άρει το μποϊκοτάζ των πολιτικών θεσμών της Βόρειας Ιρλανδίας.
Οι ρυθμίσεις που προβλέπει η νέα συμφωνία ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ως στόχο τη βελτίωση της κατάστασης των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας και δεν απευθύνονται σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, δήλωσε σήμερα ο Ρίσι Σούνακ.
Σε ερώτηση του BBC Radio αν θα επιβάλει την νέα συμφωνία χωρίς την υποστήριξη του DUP, ο βρετανός πρωθυπουργός απάντησε: «Το πλαίσιο είναι ό,τι συμφωνήσαμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν αφορά αναγκαστικά εμένα ή οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Έχει να κάνει με αυτό που είναι καλύτερο για τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας και η συμφωνία αυτή θα κάνει τεράστια διαφορά γι’ αυτούς».