Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σε Τουρκία και Συρία, ενώ ο πάπας Φραγκίσκος στους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασε τα «θερμά συλλυπητήρια» του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter, σημείωσε πως «ζήτησα από τις ομάδες μου να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά, σε συντονισμό με την Τουρκία, και να παρέχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια, όποια κι αν είναι αυτή».

Επίσης, ο Καρδινάλιος, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν ανέφερε σε τηλεγράφημα ότι «ο πάπας Φραγκίσκος με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε για τις τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών που προκλήθηκαν από τον σεισμό».

Στους συγγενείς των θυμάτων ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στέλνει «τα θερμά του συλλυπητήρια».

Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την νότια Τουρκία και την βορειοδυτική Συρία από τον μέχρι στιγμής απολογισμό.

Επιπλέον, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει ειδικούς έρευνας και διάσωσης καθώς και μια ιατρική ομάδα στην Τουρκία ως βοήθεια μετά το πέρασμα του καταστροφικού σεισμού.

Έτσι, θα στείλει 76 ειδικούς έρευνας και διάσωσης, τέσσερις σκύλους σωστικής ομάδας και ειδικό εξοπλισμό που θα φτάσουν στην Τουρκία σήμερα το απόγευμα.