Ασύλληπτη τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία, με τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα να έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ το μεσημέρι νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ χτύπησε ξανά την περιοχή. Μάλιστα η Ελλάδα στέλνει βοήθεια στην Τουρκία με ομάδα της ΕΚΑΜ να μεταφέρεται στη γειτονική χώρα με C-130.
Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίς σήμερα στη νότια Τουρκία αυξήθηκε σε 2.300, ενώ τουλάχιστον 2.824 κτίρια καταστράφηκαν, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών Γιουνούς Σεζέρ.
Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από την Τουρκία, με ένα από αυτά να δείχνουν την κατάρρευση ενός κτιρίου, με τους ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο να τρέχουν να σωθούν.
Άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν επίσης τις καταρρεύσεις κτιρίων στη νότια Τουρκία, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian
Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή Diyarbakir μετέδωσε ότι ένα εμπορικό κατέρρευσε.
Ο Rushdi Abualouf, παραγωγός του BBC στη Λωρίδα της Γάζας είπε ότι η δόνηση κράτησε περίπου 45 δευτερόλεπτα.
Νέος πανικός μετά τα 7,7 Ρίχτερ
Ο νέος σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αυτή τη φορά, έπληξε το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ο σεισμός σημειώθηκε 67 χιλιόμετρα βόρεια, βορειοανατολικά της πόλης Καχραμανμαράς και είχε εστιακό βάθος 2 χιλιομέτρων, πρόσθεσε το EMSC. Από την πλευρά της η τουρκική AFAD ανακοίνωσε ότι σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών σημειώθηκε με επίκεντρο την πόλη Καχραμανμαράς.
Λέκκας: Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας – Τι ισχύει για την Ελλάδα
Για την ισχυρή σεισμική δόνηση στο Γκαζιαντέπ μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. «Έχουμε να κάνουμε με έναν ισχυρότατο σεισμό της τάξεως των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έχει προκαλέσει πολύ σημαντικές βλάβες» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας.
«Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.
Όπως τόνισε «ακόμα δεν έχουμε αντίληψη της περιοχής που επλήγη. Είμαστε σε μια φάση ετοιμότητας στο να αποτιμήσουμε επιστημονικά και επιχειρησιακά τι πρέπει να γίνει».
Μεγάλες επιπτώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα τα κτίρια είναι πολύ υποδεέστερα από τα δικά μας.
«Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτήρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Καμία σχέση ο σεισμός στη Ρόδο με την σεισμική δόνηση στην Τουρκία
Μιλώντας για την σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Ρόδο τα ξημερώματα, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δε νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός στη Ρόδο καταγράφηκε λίγο πριν τις 4 το πρωί, 11χλμ βορειοδυτικά του Αρχάγγελου με εστιακό βάθος επίσης στα 10 χλμ.
Μετακινήθηκε η τεκτονική πλάκα 3 μέτρα σε μήκος 150 χιλιομέτρων
Η εφημερίδα Corriere della Sera συνομίλησε με τον πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας), Κάρλο Ντολιόνι, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «Αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων».
Στη συνέχεια, όπως σημειώνει η ΕΡΤ, ο γεωφυσικός αναφέρθηκε και στον κίνδυνο τσουνάμι στις ιταλικές ακτές, το οποίο τελικά ήρθη πριν από λίγες ώρες, και που όμως «δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα στην Ανατολική Θάλασσα».
Σύμφωνα με τον Ντολιόνι αυτά τα συμβάντα «μπορούν να ακολουθηθούν από εξίσου σημαντικά, αν όχι πιο σημαντικά γεγονότα» όπως και «συνέβη στην ίδια την Τουρκία κατά τον σεισμό που μαστίγωσε τη χώρα το 1999».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το εάν θα πρέπει να ανησυχούν οι Χώρες που βρίσκονται στη Δυτική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής τόνισε πως «πρόκειται για δραστηριότητες που δεν σταματούν ποτέ» και μάλιστα συνιστά να διατηρηθεί η προσοχή σε υψηλό επίπεδο και στην Ιταλία, παρόλο που ο σεισμός «απέχει πολύ από το ιταλικό γεωλογικό σύστημα» εφόσον η Ιταλία διαθέτει περιοχές με μια παντοτινή γεωλογική «ζωτικότητα».
Οι διασώστες ζητούν ησυχία για να βρουν επιζώντες
Σε Τουρκία και Συρία τα σωστικά συνεργεία δίνουν μεγάλη μάχη για να απεγκλωβίσουν χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί τα ερείπια κτηρίων.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως οι διασώστες ζητούν απ΄ όλους να κάνουν ησυχία, προκειμένου να ακούσουν τις φωνές των ανθρώπων που ζητούν βοήθειας και να τους εντοπίσουν κάτω από τα χαλάσματα.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε σε επίσημη ενημέρωση ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470.