Στρατιωτικό νόμο κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε η Μόσχα (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα).
Όλες οι ρωσικές επαρχίες, όπως ανάφερε ο Πούτιν, θα πρέπει να επιβάλλουν μέτρα για τη διασφάλιση κρίσιμων εγκαταστάσεων.
Το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Διάταγμα επίσης που εκδόθηκε, περιορίζει τις μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία. Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορούν στις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς και στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014.
Μιλώντας σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του, σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν έδωσε επίσης εντολή στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν για να συνεργαστεί με περιφέρειες της Ρωσίας για την ενίσχυση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας στην Ουκρανία.
Οι κινήσεις αυτές, σχεδόν οκτώ μήνες μετά τον πόλεμο, σηματοδοτούν την τελευταία κλιμάκωση του Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια σειρά από ήττες που έχει υποστεί ο ρωσικός στρατός από τις ουκρανικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Έρχονται την ίδια μέρα που Ρώσοι αξιωματούχοι στη Χερσώνα, μια από τις τέσσερις κατεχόμενες περιφέρειες, είπαν στους αμάχους να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές το συντομότερο δυνατόν μπροστά σε μια επικείμενη ουκρανική επίθεση.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της παραγωγής για να υποστηρίξουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
«Εργαζόμαστε για την επίλυση πολύ περίπλοκων, μεγάλης κλίμακας αποστολών, για να διασφαλίσουμε ένα αξιόπιστο μέλλον για τη Ρωσία, το μέλλον του λαού μας», είπε.
Σημειώνεται ότι οι τέσσερις αυτές ουκρανικές περιφέρειες προσαρτήθηκαν μονομερώς από τη Ρωσία, έπειτα από δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν -τα οποία η Δύση δεν αναγνωρίζει και λίγες ημέρες αργότερα, στήθηκε φιέστα στη Μόσχα.
Στο πλαίσιο της φιέστας στήθηκε και μία τεράστια σκηνή στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με ταμπέλες που διακηρύσσουν ότι οι τέσσερις περιοχές αποτελούν μέρος της Ρωσίας ενώ δρόμοι έχουν κλείσει γύρω από την εμβληματική πλατεία.
«Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ» έλεγε κατά τη διάρκεια των εορτασμών ο Πούτιν.
«Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ» διεμήνυε.