Μια ευχάριστη είδηση που πέρασε στα ψιλά και βάζει τέλος σε μια αιματοχυσία 30 και πλέον χρόνων, ενδεχομένως, αποτελεί το «δώρο» του Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση, λίγο προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν στους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αμφισβητούμενη περιοχή από το 1989. Επισήμως, η Μόσχα δεν έχει κάποια ανάμειξη, παρότι είναι εγγυήτρια δύναμη για την πρώτη χώρα, όμως, η χρονική συγκυρία της σύγκλισης των δύο αντίπαλων πλευρών και το πρόσφατο παρελθόν δείχνουν ότι μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο.
Οι εντάσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά επεκτάθηκαν το 1989 και κορυφώθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος, με νικήτρια την Αρμενία. Έκτοτε, οι εχθροπραξίες αναζωπυρώνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ πήραν νέα τροπή το 2020, όταν ξέσπασε ο δεύτερος πόλεμος, με την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίχθηκε από την Τουρκία.

Στη δεύτερη σύρραξη νικήτρια δύναμη αναδείχθηκε το Αζερμπαϊτζάν που εκτόπισε τους Αρμένιους από την περιοχή και το μέτωπο «πάγωσε», με περιστασιακές επιδρομές, κυρίως, από τους Αζέρους. Το 2023, όμως, ξέσπασε νέα σοβαρή κρίση στην περιοχή και μάλιστα λίγες μέρες μετά την επιβολή αυστηρών ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς τότε ξεκίνησε και το ουσιαστικό κυνήγι της περιουσίας των ρώσων ολιγαρχών στη Γηραιά Ήπειρο.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ζοζέπ Μπορέλ κ.ά. είχαν κατηγορήσει τον ρώσο πρόεδρο ότι υποκινεί τις εντάσεις, ώστε να δημιουργήσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση για να χτυπήσει την Ε.Ε., ως αντίποινα στα οικονομικά πλήγματα που δέχτηκε η χώρα του.
Από τότε μέχρι και πριν από λίγες ώρες σήμερα, η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν τεταμένη, με δυτικούς να μιλούν για ρωσική ανάμειξη που ρίχνει «λάδι» στη φωτιά. Ταυτόχρονα, οι κατηγορίες για ανάμειξη της Ρωσίας στα εσωτερικά της Γεωργίας, που σκοπεύει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν διευκόλυναν την κατάσταση.

Σε περίπτωση που η Ρωσία έχει αναμειχθεί -ακόμα και ανεπίσημα- για την επίτευξη της συμφωνίας, αναβαθμίζεται διπλωματικά προτού κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.
Οι Δυτικοί και κυρίως η Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πίστεψαν στο αφήγημα που προώθησαν για να υπερασπιστούν το Κίεβο, ότι η Μόσχα δεν τηρεί τις συμφωνίες της. Πράγματι, αυτό ισχύει, αλλά μέχρι στιγμής μόνο για τους δεύτερους παίκτες, κοινώς τις πιο αδύναμες χώρες.
Με τη συμφωνία των όρων για επίτευξη ειρήνης, λοιπόν, ο Πούτιν ενδεχομένως «κλείνει το μάτι»» στη Δύση και για την ακρίβεια στην Ευρώπη, ότι τηρεί τον λόγο του, έστω και καθυστερημένα, καθώς τελικά φέρεται να ανέλαβε «την ευθύνη που του αναλογούσε» από το 2020, όταν έκανε τα στραβά μάτια για χάρη της φιλίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.