Στο πρώτο του διάγγελμα στον βρετανικό λαό, ο Κάρολος ως βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε στην οικογένεια του. Αρχικά μίλησε για την μητέρα του, Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια και υποσχέθηκε τον βρετανικό λαό πως θα τον υπηρετήσει με την ίδια αφοσίωση.
«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα. Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους», ανέφερε αρχικά ο Κάρολος.
Στο μήνυμα του αναφέρθηκε επίσης και στον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον, δούκες της Κορνουάλης και του Κέιμπριτζ, στους οποίους έδωσε τον τίτλο του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας.
Μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, ο Κάρολος έγινε αυτομάτως βασιλιάς και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δούκας της Κορνουάλης, ως πρώτος διάδοχος του θρόνου, ωστόσο, δεν έγινε αυτομάτως και πρίγκιπας της Ουαλίας, τίτλο που μέχρι το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ κατείχε ο Κάρολος.
Ο τίτλος του πρίγκιπα της Ουαλίας είναι ένα «δώρο» το οποίο παρέχεται από τον βασιλιά. Αν και ήταν σίγουρο, πως θα γίνει, δεν αναμενόταν να γίνει τόσο σύντομα και να του απονεμηθεί ο τίτλος από τον βασιλιά Κάρολο στο πρώτο του διάγγελμα στον βρετανικό λαό.
Οσο για την Κέιτ Μίντλετον, πλέον κατέχει και εκείνη τίτλο, αυτόν της πριγκίπισσας και πλέον είναι η πριγκίπισσα Κάθριν της Ουαλίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος τίτλος ήταν ο τίτλος που κατείχε η πριγκίπισσα Νταϊάνα από τη στιγμή παντρεύτηκε τον Κάρολο. Μάλιστα, ακόμα και μετά το διαζύγιό της με τον Κάρολο, η Νταϊάνα δεν έχασε τον τίτλο αυτό.
Τον συγκεκριμένο τίτλο, θα μπορούσε να τον λάβει και η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, σύζυγος του Καρόλου πλέον, όμως δεν το έκανε ποτέ, αφού δεν επιθυμούσε να προκαλέσει μετά τον ξαφνικό θάνατο της Νταϊάνα.