Λίγες ώρες απομένουν για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό και η Κίνα βρίσκεται σε συναγερμό, ενισχύοντας τα μέτρα κατά των διαφωνούντων και των ξένων μέσων ενημέρωσης.

«Θα στηθεί μία φάρσα: Η Δίκη της Κίνας» γράφει για την τελετή της απονομής η κινεζική λαϊκή ταμπλόιντ Global Times, που ανήκει στη Λαϊκή Ημερησία.

Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στο Πεκίνο. Αστυνομικά οχήματα και αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας, με έμφαση την κατοικία του Λιου Σιαομπό, την πρεσβεία της Νορβηγίας και την Πλατεία Τιενανμέν.

Η αστυνομία εμπόδισε ομάδα γερμανών διπλωματών να επισκεφθούν τη σύζυγο του Λιου Σιαομπό , τη Λιου Σια, που βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Η Λου Σια δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο σύζυγός της θα αφιερώσει τα βραβείο στους νεκρούς της Τιενανμέν.

Η Κίνα έχει εξοργιστεί από τη βράβευση ενός ανθρώπου που τον θεωρεί ανατρεπτικό στοιχείο και εγκληματία και η διαμάχη της με την Επιτροπή του Νομπέλ Ειρήνης έχει επεκταθεί στη διεθνή διπλωματία.

Η Επιτροπή του βραβείου ανακοίνωσε χθες ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν βασικές οικουμενικές αξίες, αλλά το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα εννοεί να τις θεωρεί δυτικές αξίες. Από την ανακοίνωση της βράβευσης του Λιου Σιαομπό, το Πεκίνο δεν έχει σταματήσει να προειδοποιεί τα ξένα κράτη να μην παρευρεθούν στην τελετή της απονομής, απειλώντας με κυρώσεις.