Διαφωνούν ακόμη και για τις προσκεκλημένες χώρες που τελικά θα παραστούν στην τελετή απονομής του νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ότι περισσότερες από 100 χώρες εξέφρασαν τη στήριξή τους στις θέσεις του Πεκίνου και δεν θα δώσουν το «παρών» στην τελετή, σήμερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ Γκάιρ Λούντεσταντ απάντησε πως η πλειοψηφία των προσκεκλημένων χωρών θα παραστεί στην τελετή.
Η επιτροπή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης ανακοίνωσε ότι 19 χώρες, μαζί με την Κίνα, δεν θα παραστούν στην τελετή: η Ρωσία, το Καζακστάν, η Κολομβία, η Τυνησία, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Σερβία, το Ιράκ, το Ιράν, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν η Βενεζουέλα, οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Ουκρανία, η Κούβα και το Μαρόκο. Η Ρωσία επικαλέσθηκε λόγους βεβαρυμμένου προγράμματος. Απούσα θα είναι επίσης η ύπατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι.
Ένα άδειο κάθισμα, μία φωτογραφία και ένα κείμενό του διαβασμένο από την ηθοποιό Λιβ Ούλμαν θα εκπροσωπούν συμβολικά τον Λιού Σιαομπό, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών. Η σύζυγός του Λιού Σιά έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του και δεν θα παραστεί στην τελετή, όπως επιθυμούσε.