Δικαστήριο του Ιράν καταδίκασε τον Γάλλο Μπενζαμέν Μπριέρ σε φυλάκιση 8 ετών για κατασκοπεία, δήλωσε ένας εκ των δικηγόρων του, χαρακτηρίζοντας πολιτικά υποκινούμενη τη δίκη και τον πελάτη του «διαπραγματευτικό χαρτί».
Ο 36χρονος Μπριέρ κρατείται στο Ιράν από τον Μάιο του 2020, όταν συνελήφθη να πετάει ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι με κάμερα στην έρημο κοντά στα σύνορα Τουρκμενιστάν-Ιράν.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήρθε σε μία περίοδο κατά την οποία ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που εγκαταλείφθηκε το 2018 από τον πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.
«Είναι απαράδεκτο που ο Μπενζαμέν Μπριέρ παραμένει όμηρος των διαπραγματεύσεων» από την πλευρά ενός καθεστώτος που επιμένει να χρησιμοποιεί έναν Γάλλο πολίτη ως “διαπραγματευτικό χαρτί”», δήλωσε ο δικηγόρος Φιλίπ Βαλέντ.
Η Γαλλία θεωρείται μία από τις χώρες που έχει υιοθετήσει σκληρότερη στάση στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.
Κάνει απεργία πείνας από τα Χριστούγεννα
Ο Μπριέρ, ο οποίος έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες που του αποδίδονται, καταδικάστηκε επιπλέον σε φυλάκιση 8 ετών για «προπαγάνδα σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας», σημείωσε ο Βαλέντ.
Ο Γάλλος τουρίστας θα ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης, όπως δήλωσε ένας Ιρανός δικηγόρος του, ο Σαΐντ Ντεγκάν. Ο πελάτης του έχει υποστεί σοκ στο άκουσμα της απόφασης, η οποία ήταν σκληρότερη από ό,τι αναμενόταν καθώς το κατηγορητήριο περιελάμβανε και μία επιπλέον κατηγορία, αυτήν της συνεργασίας με εχθρικά προς το Ιράν κράτη, ανέφερε ο Ντεγκάν.
Ο Μπενζαμέν Μπριέρ κάνει απεργία πείνας από τα Χριστούγεννα και η οικογένειά του, που ανησυχεί για την κατάσταση της υγείας του, έχει απευθύνει έκκληση στη γαλλική κυβέρνηση να παρέμβει.
Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Μπριέρ δεν έχει νομική βάση και είναι απαράδεκτη. Το Παρίσι είχε προειδοποιήσει την Τεχεράνη πως ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται υποθέσεις Γάλλων υπηκόων που κρατούνται στο Ιράν, μπορεί να επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Τα τελευταία χρόνια, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν συλλάβει δεκάδες ξένους υπηκόους στο Ιράν, κυρίως για κατηγορίες που σχετίζονται με την κατασκοπεία.
Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι προσπαθεί να αποσπάσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες, εκμεταλλευόμενο αυτές τις συλλήψεις. Χώρες της Δύσης έχουν αξιώσει από την Τεχεράνη να απελευθερώσει τους πολίτες τους, κάνοντας λόγο για «πολιτικούς κρατούμενους».